Басейните в Русе готови да посрещат плувците, някои вече отвориха

Общество
06.05.2020 | 18:35 ч.

Двата закрити басейна в Русе - в  гимназията по речно корабостроене и корабоплаване и в хотел „Космополитън“, вече са готови да отворят врати за спортуващите. В тях е създадена стройна организация, която да регулира влизането на посетителите при разпоредените мерки за безопасност и дезинфекция.

 

И двата басейна на "Космополитън"

вече работят 

 

„Външният и вътрешният ни басейни отварят от днес (утре - б.р.)“, съобщиха за в.“Бряг“ от хотел „Космополитън“. Работното време на басейна е от 8 до 23 часа, като ще бъдат провеждани индивидуални тренировки и тренировки за деца с предварително записване.

Максималният брой деца, допускани вътре предвид размерите на басейна, ще бъде 7. За да се спази хигиенната норма пък в съблекалните ще се влиза само по двама. Шкафчетата ще бъдат така означени, че да може в момента, в който се освободят, да бъдат веднага дезинфекцирани за следващия клиент.

„Ще се опитаме да не допускаме събиране на много хора в хотела и басейна, родителите трябва да оставят децата си за плуване и да напускат сградата. За децата под 7 години, които няма да могат сами да се преоблекат, ще бъде допускан вътре само по един родител за максимум 5-10 минути.

Децата задължително трябва да плуват с очила и с шапки. Навлизане в хотела на всеки ще се мери температурата.“, разказа спасителят на басейна в "Космополитън" Стефан Миланов, който вчера също е минал специален инструктаж.

 На открития басейн ще се дезинфекцира абсолютно всеки един човек на вход и на изход, а персоналът ще бъде с предпазни маски, калцуни и ръкавици. Целият хотел е оборудван с дезинфектанти. Кърпите, които ще се използват на басейните за подсушаване, ще бъдат за еднократна употреба, подсигурени от хотела.

Външният басейн, който е на покрива на третия етаж, също отваря от днес, като при него ще има придружаващ бар. И басейнът, и барът ще работят по хигиенните норми за басейни и за заведения, категорични са от „Космополитън“.

 

Басейнът на Корабната гимназия

отваря  другата седмица

 

„Готвим се да стартираме през другата седмица, но най-вероятно точна дата ще имаме след 7 май“. Това каза за в.„Бряг“ Деян Дончев, старши треньор на плувен клуб „Локомотив“-Русе, който стопанисва закрития басейн в Корабната гимназия. Дончев поясни, че от момента на затваряне на басейна не са спирали да го поддържат и да го почистват и дезинфекцират.

„По-скоро повече време отнема създаването на самата организация - как да допускаме вътре спортуващите, да няма струпване, да уведомим всички наши състезатели, деца и спортисти как ще става достъпът до басейна“, обясни старши треньорът на „Локомотив“.

В басейна има близо 100 картотекирани състезатели и около 120 деца, които се обучават. Осигурен е и свободен достъп за граждани. По отношение на това колко хора могат едновременно да са в басейна, Дончев поясни, че няма никакво ограничение от РЗИ.  Собственикът и управителят на клуба определят колко души могат да са във водата.

„Например, ако в една група има 20 деца – 10 момчета и 10 момичета. Първо се пускат момичетата, на всяко дете се измерва температурата на влизане, трябва да се дезинфекцират ръцете и краката, тоест обувките им. Влизат в коридора, там оставят външните обувки, обуват чехлите, които също се дезинфекцират преди влизане в самата съблекалня.

Съблекалните са големи, има достатъчно място всички деца да са отдалечени едно от друго. Пускаме по същия начин и десетте момчета. Когато те влязат в басейна, правим дезинфекция и след това пускаме другата група, която е за съответния час.

Трябва да направим организация и за влизането на децата в сградата“, обясни примерната схема за влизане и тренировки в басейна Дончев. Точно заради тази малко по-сложна организация, която трябва да се изработи детайлно, тренировките и плуването в Корабната гимназия ще започнат от другата седмица.

Лили ТЕНТЕНИЕВА

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати