Беленчанки - майсторки на търкалачетата и на далангидите

Град Бяла
05.08.2023 | 14:55 ч.

Обикновено беленчани казват: „Хайде да ядем хляб“. И това е истина, защото основната им храна е хлябът. Той се приготвя от пшенично брашно, смляно в малките воденички по поречието на Дерето. В някои неплодородни години се прибавя и малай (царевично брашно), ръжено брашно, пекат се дори ичумяни пити.

Хлябът се прави обикновено веднъж седмично. Брашното се отсява със сито, слага се в нощвите и се подбърква маята. Тя се приготвя от малки изсушени питки, направени с малай и отвара от хмел. Питките се разтрошават, накисват се в топла вода, замесват се с брашно и се оставят да втасат през нощта. Рано призори се прибавя необходимото количество топла вода, замесват се с брашно и се оставят да втасат през нощта. Рано призори се прибавя необходимото количество топла вода, брашно и сол, омесва се тестото, покрива се с трипезник и се оставя да втаса. След това се отрязват късове от него с помощта на грипката (малка права желязна лопатка), оформят се добре и се получават кръгли самуни. Докато втасат, опалва се пещта, жарта се изрива с ръжен и се почиства от пепелта с помет – дълъг прът с мокър парцал накрая и това се е правило, когато хлябът се печал без тавички. По-късно се слага в тенекиени форми.

Хлябът се ливосва с разбито яйце или с рядка сварена от брашно каша, за да бъде горната му кора лъскава. В пещта се мята с дървена лопата, затваря се с капак и ако е силно нагрята, дуулоту се оставя отворено. Това е малък отвор над устата на пещта. Опече ли се хлябът, изважда се отново с дървената лопата, нарежда се на лайцата и се покрива с трипезник.

Освен хляб жените правят и пресни пити. Омесва се брашно с вода, сол и сода (бикарбонат). Питата се разплесква с дебелина 3-4 сантиметра и се слага на предварително опаленото огнище. Отгоре се покрива със сач (железен, кръгъл, леко вдлъбнат съд) и се затрупва с жара. Пити се правят по различни поводи: когато се ходи на сватба, на кръщене и във връзка с трудови и семейни обичаи.

При месенето на хляба жените правят от тесто малки питки, които опичат в пещта, докато я палят – пърленки. За закуска често замесват търкалачета. Тестото е същото като на прясната пита, правят се малки топки, които се разтеглят и им се придава кръгла форма, след което се пържат на сача. Беленчани обичат и далангидите – вид палачинки. Разбърква се брашно с вода, за да се получи каша и се излива с лъжица в сгорещена мазнина. Любимо ядене са и гюзлеметата. Те представляват малки банички, които се правят като листи за баница, поръсват се с натрошено сирене и всеки лист се сгъва по няколко пъти, докато се получи квадратна форма, след което се пържат.

Често жените в Бяла точат баници. Малки топки от тесто се разточват с точилка, докато се получи тънък кръгъл лист (кора). Нареждат се в тепсия (тава) един върху друг, леко набрани, слага се натрошено сирене и масло, отгоре се заливат с разбито яйце и се пече. Листите могат да се навиват всеки поотделно и да се наредят в тавата във вид на кръг. Това е вита баница. Освен това се прави и къпана баница. Разточените листи се запичат върху сача, натопяват се във вода, нареждат се в тепсията със сирене и масло и се пекат.

През горещите летни дни се точи юфка, която се прибира за зимата. Тестото се замесва с яйца и лишиена вода (вода, в която е сложена пепел от огнището и е прецедена), разточват се кори, изсушават се на слънце, натрошават се, съхраняват се на сухо място и през зимата се парят – сваряват се с вода, запържват се отгоре с червен пипер и им се слага сирене.

Из „Опит за етнографски очерк“, авт. Дарина Русева

 

Пейчиновски мекички  

1 пакетче суха мая;

1 ч. л. сол;

2 с. л. захар;

2 ½ ч. ч. топла вода;

4 ч. ч. брашно

С лъжица се забърква всичко и се замесва меко тесто. Оставя се в хладилника за една нощ. На сутринта се оформят мекици и се пържат в сгорещена мазнина.

Автор: Тотка Йорданова, Пенсионерски клуб „Надежда“, с. Пейчиново

 

Катми по ломчерковненски

1 кг брашно

1 к. л. сол

Хладка вода, колкото поеме до получаването на меко тесто.

Готовото тесто се оставя 10 минути да почине и след това се прави на топчета. Разточват се с олио и се запечатват от двете страни на загрят тиган (може да се добави и сирене по желание).

Автор: Веска Александрова, библиотекар в НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908“ с. Лом Черковна

 

 
Печатни издания

 

     

 

  

 

   

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.