Ето как полицията в Берлин контролира мерките срещу пандемията, глобите са солени

Свят
27.03.2020 | 16:04 ч.

Берлин, март 2020. Няма футболни мачове, няма демонстрации, нито пък други масови прояви. Магазините, баровете и ресторантите са затворени. Туристите са изчезнали, местните си стоят по домовете. Няма кого да ограбиш, нито пък има с кого да се сбиеш. Би могло да се допусне, че по време на ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, полицията в Берлин има по-малко работа, но е точно обратното.

 

Нов вид престъпност - корона-кражби

Като цяло битовата престъпност може и да е намаляла, но броят на престъпленията, свързани с Ковид-19, расте, пише Дойче веле. Става дума за кражби на тоалетна хартия, на защитни маски и на дезинфектанти. Има и случаи на опити за измама на пенсионери - с обаждания от мними родственици, уж нуждаещи се от пари за лечение.

Една от задачите на полицаите е да проверяват дали в парковете не са се събрали твърде много хора. Но тук рядко се стига до нарушения. По-често глоби се налагат поради други причини: на незаконно отворени кафенета и закусвални, както и на събрали се групи от по повече от двама души, които не са роднини. Средно берлинската полиция налага по 80 подобни глоби на ден.

Глобите са солени

Като цяло берлинчани добросъвестно спазват предписанията, а срещу останалите се образуват дела - около 40 на ден. Полицията проверява по около 150 обекта средно на ден - от улични кафенета до магазини за цветя.

Както посочва Михаел Гасен от пресслужбата на берлинската полиция, основната задача на проверяващите е да намалят до минимум риска за здравето на хората. Що се отнася до глобите - размерът им може да достигне до 25 000 евро съгласно законодателството за борба срещу разпространението на инфекциозните заболявания.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати