Библиотеката става атрактивна туристическа дестинация

Култура
27.05.2020 | 17:00 ч.

На 27 май в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се проведе кръгла маса на тема: „Потенциалът на библиотеките за културен туризъм“. Събитието е в рамките на проект „Ролята на обществените библиотеки за популяризиране на културно-историческото наследство“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, модул „Културни индустрии и културен туризъм“. 

Гости на форума бяха проф. Венелин Терзиев – изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерство на културата и Ирена Петрова - директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе. В работата на кръглата маса се включиха представители на русенски туристически и рекламни агенции, хотели и онлайн платформи за настаняване, на ресторантьорския бранш, както и неправителствени организации с интерес в сферата на културния туризъм, медии и др.

Гостите бяха приветствани от Теодора Евтимова - директор на библиотеката. Реализацията на проекта до момента беше представена с презентация на зам. директора Силва Василева. Беше  прожектиран и специално изработеният по проекта рекламен филм.

 Специално обученият екип от библиотечни специалисти демонстрира на гостите  създадения по проекта туристически културен продукт: разходка в часовниковата кула и разглеждане на един от малкото в България работещ часовник с камбанен механизъм, произведен през 1922 година, както и постоянната експозиция от оригинални миниатюрни графики на тема „Културно-историческо наследство“, част от уникалната колекция екслибриси на библиотеката.

В дългосрочен план се предвижда кулата да се превърне в място за организиране на културни и образователни събития, арт-ателиета и други активности, популяризиращи съхраняваното в библиотеката малко известно културно и историческо наследство.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати