Българин от Свищовско се кандидатира за щатски конгресмен

Свят
29.01.2020 | 11:51 ч.

Яркият защитник на Доналд Тръмп – републиканецът с български корени Крис Досев – обяви, че ще направи трети опит да влезе във властта. Този път като кандидат за щатската Камара на представителите във Флорида от втори избирателен район в Пенсилвания, където живее, предава bg-voice.com.

Досев е син на легендарния в Чикаго имигрант бай Досьо, който през 90-те години подслонява много от новодошлите българи тук.

Той ще се противопостави на сегашния републиканец, който заема този пост, Алекс Андрейд. „Хората не са доволни от неговата работа“, казва Досев и посочва за пример закон, внесен от опонента му, който разрешава части от плажната ивица в Уолтън каунти да стават частни и да бъдат с ограничен достъп за гражданите.

„Аз дойдох във Флорида през 1980 г. и никога не ми е минавало през акъла, че огради и порти могат да спрат достъпа ми до който и да е плаж във Флорида. Но точно това се случва сега в Уолтън каунти“, казва Досев. – „Виновникът за това е Майк Хакъби.“

Хакъби всъщност е бившият губернатор на Арканзас и баща на бившата говорителка на Тръмп Сара Хакъби, която под клетва в показания пред ФБР призна, че е лъгала от подиума в Белия дом. Той притежава имение за 3 милиона долара в Уолтън каунти.

Досев преди това се опита два пъти да спечели номинацията на републиканската партия за Конгреса, но губи от Мат Гейтц, който на последните избори получи подкрепа лично от Тръмп. Сега обаче Гейтц е в черния списък на Белия дом, след като реши да подкрепи резолюцията на демократите, с която задължават Тръмп да поиска разрешение от Конгреса за нови военни действия и операции срещу Иран. „Белият дом няма да му върне обажданията и съобщенията, ако ще да праща димни сигнали или да коленичи в снега“, казал висш служител в администрацията на Тръм пред в. „Вашингтон пост“, след като Гейтц гласувал с демократите.

В това Досев вижда възможност за трети опит да отиде във Вашингтон.

„Ако Тръмп си оттегли подкрепата от Гейтц или той реши да не се кандидатира отново през ноември, ще се кандидатирам отново за Конгреса“, казва Досев в интервю за BG VOICE. „Аз предупреждавах хората, че в точния момент той ще предаде президента и той го направи.“

Според CNN обаче вотът на Гейтц не се очаква да има дългосрочно отражение на иначе добрите отношения между конгресмена и Тръмп.

А Досев е един от най-пламенните защитници на президента още преди да бъде изненадващо избран през 2016 г. Той подкрепя неговите най-яростни позиции по теми като аборти, оръжия и имиграционна политика.

Като кандидат за Конгреса Досев

заложи на стриктна антиимиграционна платформа,

въпреки че самият той е син на имигрант.

Той смята, че кметовете и другите властимащи в градове и щати, които имат статут на убежища за нелегални имигранти, трябва да бъдат отстранявани от поста си заради „провал в клетвата им да опазят Конституцията“. Досев подкрепя идеята на Тръмп за построяването на стена по границата с Мексико. Той иска незабавното спиране на „верижната миграция“ – термин, използван от Тръмп и имиграционните хардлайнери, с което се визира несъществуващата миграция към САЩ на далечни роднини на американски граждани. Според сега действащите правила зелени карти могат да получат съпрузите и непълнолетните деца и при определени условия и с годишен лимит – братя и сестри, както и родители, но квотите са малки и се чака с години.

Кирил Досев е морски пехотинец, военен пилот от операция „Пустинна буря“ в Ирак, има бизнес за недвижими имоти и 8 (да, осем!) деца. В ексклузивно интервю за BG VOICE казва, че е американски патриот, но с българско сърце и корени, и почти всяка година се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Неговото име е Крис Досев, но в Алеково всички го наричат Христо.

 

Бащата на Крис е известен в Чикаго като бай Досьо, в чиито сгради живеят новодошлите българи през 90-те години. Пристига в Америка през август 1961 година. Няколко месеца по-късно – през октомври, се ражда синът му Крис. Майка му е Мария Долорес – родена в Страната на баските в северната част на Испания.

Крис Досев завършва Университета на Флорида, но с военна стипендия. Там става и командир на батальона.

След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида. През 1991 година, по време на първата война в Ирак, пилотира бомбардировач Intruder Alpha 6.

Но където и да пътува по света, той никога не забравя корените си. „Баща ми до последно не забрави България“, твърди Досев. За първи път се прибират в България през 1978 г. На летището разделят семейството и ги претърсват, като ги разпитват повече от два часа. Когато отиват в родното село на баща му Алеково, са посрещнати повече от топло. „Без да преувеличавам, цялото село беше излезнало на входа да посрещне своя син – с вълнение си спомня Крис. – Баща ми имаше повече спомени от Алеково от всички други места, където е живял.“ Тогава Крис преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.

Досев говори „симпатичен български“ по думите на неговия братовчед Георги Георгиев.

Крис обяснява, че е учил малко родна реч в българското училище в Чикаго, но повече е научил от контактите със сънародниците си, с които работи след военната си служба тук.

Крис е женен повече от 30 години за съпругата си Лиса. „Запознахме се на една сватба. Четири месеца по-късно й предложих да се омъжи за мен, но тя отказа, спомня си със смях Досев. – Шест месеца по-късно се осъзна и каза „да“.

Двамата имат трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са ходили в България, а някои дори говорят малко български език.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати