Българските младежи са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис

Общество
28.05.2020 | 12:12 ч.

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", публикуван днес от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съобщиха от Представителството на СЗО за България.

В доклада са събрани данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави. Представени са резултати от изследването, което се провежда на всеки 4 години. Според този невесел доклад сме на първо място по ранна употреба на алкохол сред 11-13-годишните.

България е на второ място и откъм процент на 15-годишните, които са правили секс. 

Къде се къса нишката и къде е мостът между "всичко започва в семейството" и "за да се отгледа дете, е нужно цяло село". Иначе казано, защо допускаме като родители и като общество подобни плашещи тенденции? 

Защото сякаш останалите цифри не са достатъчни, но се нареждаме и на челни места по липса на подкрепа от семейството.

Експертите са единодушни в едно: "Не се колебайте да говорите с децата за всичко, което ви притеснява, и да търсите подкрепа отвън", предава БНР.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати