БНБ: Тегленето на пари от банкомат попада извън обсега на Закона за платежните услуги

България
04.09.2020 | 17:53 ч.

Тегленето на пари от банкомат попада извън полето на действие на Закона за платежните услуги, ако операторът, който го притежава, не извършва други такива. Това съобщиха от БНБ.

Причината за становището на банката бе предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на управителя на БНБ да преценят предпоставките за иницииране на промени, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер. Повод бе множеството сигнали за скъпи тегления от банкомати, предимно по Черноморието.

От Министерството все още няма отговор.

В позицията на Народната банка се казва, че независимо от това в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. „Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи”.

През 2019 година от страна на Българската народна банка  е извършена проверка, която е установила, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени.

БНБ е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута чрез терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите, казват още от БНБ. Подчертават обаче, че Банката няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез банкоматите.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати