Накиснете зърната в обилно студена вода за около 6 часа или за една нощ, след това ги отцедете и сложете в голям тиган с дафиновия лист, лука и моркова. Покрийте с прясна студена вода и оставете на умерен огън. Оставете да къкри в продължение на 45 до 60 минути (може да отнеме повече време) или докато омекнат, те трябва лесно да се мачкат, ако бъдат натиснати с лъжица.
Междувременно добавете зехтина към голяма тенджера и поставете на средно силен огън. Добавете бекона и гответе няколко минути до златисто. След това чесъна, като разбърквате непрекъснато около минута до златисто, сла после доматите, бульона, захарта, солта и пипера и оставете да къкри 10 минути.
Отцедете зърната заедно с моркова, лука и дафиновия лист. Добавете към яхнията заедно със зелето и гответе още 4 минути, докато зелето се свари. Разбъркайте зелените подправки, опитайте и сервирайте.
Коментирай