Болници масово притискат пациентите сами да си правят тестове за COVID-19, напът е да се превърне в бизнес

COVID-19
13.05.2020 | 11:10 ч.

Доста болници са предприели своеобразно „масово тестване” за коронавирус, като пробите се плащат от самите хора, установи проверка на „Сега”. При приемането от всеки новопостъпил се изисква да направи тест на място, или да представи скорошен резултат от други лаборатории. От една страна решението е добро, защото носителите се изолират при лечението. Но от друга възниква въпросът редно ли е всичко това да става за сметка на пациентите, след като те постъпват без никаква връзка с вируса.

Цените на различните места варират, но най-надеждният тест – PCR, коства не малко пари средно над 100 лв.  Бързите проби пък са на стойност 30-40 лв.

Лекари обясниха, че здравната каса поема само PCR-тестове в рамките на лечение. PCR при здрави хора и бързи тестове не са в обхвата на пътеката.

Така излиза, че касата не финансира изследвания с цел превенция. „Ако се направи PCR на територията на болницата и диагнозата се докаже, пациентът ще се лекува безплатно”, обясни проф. Йовчо Йовчев, директор на старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Заведението е от тези, които изискват изследване за всеки новопостъпил. Йовчев каза, че пациентите сами решават къде и как да направят пробите.

За меродавен се считал тест до 72 часа, а ако болните не представят сами резултат, им се прави бърз тест в болницата. Жителка на Стара Загора разказа как всичко това се случва практически – нейна възрастна сродница счупила крак, линейка я закарала в УМБАЛ, а преди операцията трябвало да плати бърз тест.

Майка на онкоболно дете пък заяви, че и двамата трябва да си направят тест преди плеглед със скенер в столичната ИСУЛ, тъй като тя придружава малкия пациент. „Казаха ни да се явим с тест от предния ден. Не са уточнявали какъв да е точно. Но след като бързите дават грешки, имам ли избор какъв да направя?”, попита риторично жената. Тя живее в провинцията, затова тестовете са огромна допълнителна тежест за семейния бюджет. „Въпросът е принципен, касае много деца”, заяви жената.

В социалните мрежи има сигнали за неприети тежко болни хора, защото нямат тест или разполагат с резултат от преди седмица. Валят и всякакви сигнали за „коронавирусна суматоха” на гърба на пациенти без коронавирус – тест, а и рентгенова снимка се изисквали при лицево-челюстна операция, ортопеди и зъболекари също карали пациентите да вадят документ за COVID-19. Хората се притесняват, че всичко това може да се превърне в бизнес.

Преди два дни и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че някои болници, особено частни, изискват пациентите да представят резултати от PCR-тестове. Неговата също започва да прави такова изследване за всеки новопостъпил. От заведението уточниха обаче, че при тях болните няма да плащат. В момента "Пирогов" разполага с около 6000 дарени теста.

Още по темата

Коментирай

Марицела Лакова
13.05.2020 | 15:45 ч.
Да се не разболява камо ли пък да се наложи в болница да влезе човек?!
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати