Борисов: Не се крие информация за коронавируса, ако се появи такъв случай, няма да го скрием

Политика
28.02.2020 | 12:33 ч.

"Нямаме никакво основание, ако се появи случай на коронавирус, да го скрием."

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно правителствено заседани и отправи апел към хората да не се поддават на паника.

"Думата "извънредно" (заседание - б.ред.)не идва от нещо различно, което се е случило след последната ни среща с щаба за короновируса и информацията от тях. Правим това заседание по няколко причини - първата е да се спрат жълто-кафявите лъжи, че има коронавирус. Почти всички държави по света имат заболели от коронавирус. Няма нищо срамно да има и в България особено при този трафик на хора. Днес четох фалшиви новини, че се крие информация за коронавируса. Затова искам ген. Мутафчийски още веднъж ясно и категорично да обяви какво е положението", заяви Борисов

Началникът на ВМА отново потвърди, че към днешна дата в България няма доказан случай на коронавирус.
„Ежедневно на сайта на Министерство на здравеопазването даваме информация към края на деня има ли такива данни, или няма. Досега нямаме потвърждение. Имаме редица суспектни лица, които са взети под болнична карантина, които своевременно се изследват. Това е технологичен процес, изискващ около 6 часа на пациент. Когато станат изследванията, ние ги обявяваме веднага на широката общественост чрез медиите“, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

"Разбрах, че няма дезинфектанти по аптеките. Разпоредил съм над 100 000 литра спирт от държавния резерв да се деблокират. Министърът на икономиката влиза в щаба и ще отговаря затова. Призовавам българските фирми, които се занимават с производството на спирт и дезинфектанти да се задействат. Да взимат спирт от държавния резерв и да почват да произвеждат. От днес вече ще могат да взимат спирт, веднага след края на заседнаието. Очаквам от щаба да каже как ще процедираме с масовите прояви. Явно ни дразни, че в България няма случай на коронавирус. Измислете един, че да вземем да се успокоим. Не искам случая да се политизира по никакъв начин. Слушаме и изпълняваме заръките на експертите", категоричен бе премиерът.

"Работим с най-добрите китове за изследвания", добави генерал Мутафчийски. "Относно масовите прояви - може би трябва да има известно ограничаване на събитията на закрито, но това е заради втората вълна от грип Б, а не във връзка с коронавируса. И коронавирусът, и грипът са остри респираторни заболявания с известни разлики. Коронавирусът не се разпространява с такива мащаби като грипа и е смъртоносен основно за по-възрастни хора. Грипът е много по-смъртоносен от коронавируса. Всяка година преживяваме по няколко грипни вълни, които отнемат много повече човешки животи, отколкото коронавирусът. Предписали сме мерки за всички болници, като тези мерки не се различават от тези, които предписваме при грипните вълни. По места и региони ни е известно как могат да се усилят болничните легла", добави той.

Правителственото заседание започна с минута мълчание в памет на генерал Андрей Боцев.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати