Бойко Борисов: "България ще инвестира в трети мост на Дунав. Румъния да избере къде"- ВИДЕО (Обновена)

Общество
16.02.2020 | 07:35 ч.

"България е готова да инвестира в трети мост на Дунава. Трябва да се убедят нашите румънски съседи и другите страни“, това заяви премиерът Бойко Борисов на Мюнхенската конференция по сигурността.

56-та поредна година конференция в Мюнхен събра близо 500 световни лидери в областта на политиката, бизнеса, науката, които ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Участниците в Конференцията обсъдиха разширяването на сътрудничеството в областта на отбраната и международните отношения като цяло. Сред темите на събитието в Мюнхен бяха и последиците от изменението на климата, както и актуални въпроси от глобалната външна политика като Либия, Източна Азия.

Борисов изтъкна по време на среща с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер, че само българите сме се справили с нелегалната миграция, като имаме най-ниската безработица, 3.7% постоянен растеж на БВП, 10% вдигане на доходите всяка година, много немски инвеститори. По думите му имаме фискален резерв, валутен резерв, стабилен курс евро-лев и сме втори след САЩ по инвестиции в отбраната. Премиерът Маркус Зьодер пък се обърна към българския министър-председател с думите, че единственият, който винаги остава на своя пост като премиер, независимо какво се случва, е именно той. В рамките на срещата двамата премиери обсъдиха детайли по инициираната от тях среща между баварския и българския бизнес в София, която ще е допълнителен стимул за задълбочаване на двустранните икономически връзки. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта важността на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна и посочи, че България ще продължи да полага усилия в тази посока. Премиерите на България и Бавария бяха единодушни, че потенциал в задълбочаването на двустранните контакти има още в иновативните производства с висока добавена стойност и развитието на технологиите.

Пред журналисти в Мюнхен Борисов коментира, че България е много стабилна на фона на другите държави е региона и страната ни представлява интерес за инвеститорите. По думите му цяла Европа иска да даде перспектива на Северна Македония и на Албания и въобще - на Западните Балкани.

Той съобщи още, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поел ангажимент да се довърши докрай процеса за падане на визите. „Ще видим как ще се развият изборите в САЩ, но ако той бъде преизбран, със сигурност процесът за падане на визите ще го довършим до края. Той пое мъжка дума, че това ще стане. Неслучайно изпраща свои хора на най-високите позиции, за да се убедят, че България няма никакъв проблем с визите“, посочи Борисов.

„На 11 май тук по предложение на баварския премиер и на баварския бизнес ще направим един голям форум. Те ни канят с българските компании, защото вече много неща се правят с Мюнхен и Бавария. Министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер предложи да домакинства на 11 май за такъв форум. Това е договорено и решено“, каза още премиерът Бойко Борисов.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчиха най-високото отличие на Министерството на външните работи – почетния знак „Златна лаврова клонка“, на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността проф. д-р Волфганг Ишингер. Отличието на посланик Ишингер се присъжда за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество и по повод 140 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Германия. В качеството си на председател на Мюнхенската конференция и с изключителния си професионализъм, проф. д-р Ишингер продължава да бъде мост за връзка между нашите две страни.

Източник: Фокус нюз

 

 

 

 

 

 

gd

 

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати