Бойко Борисов: На тел. 112 ще се отваря на всички въпроси по наложените извънредни мерки, където има струпвания, ще се затварят обектите!

Общество
14.03.2020 | 14:23 ч.

"Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Целта на мерките е да не позволяваме струване на хора на определени места, това е единствената мярка в света, която е доказано, че работи.

Удължваме до края на май срока за газовите уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май, искрено се надяваме, че дотогава това, което се случва с коронавируса, ще бъде овладяно."

Тези мерки обяви на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

"Правя препоръки към кметовете - да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите, да създават съответния ред как хората да си закупуват от там хранителни продукти. Много въжно също, от 17 часа днес трябва да работи, създали сме организация на тел.112 да отговарят на въпроси за обхвата на заповедта на министър Кирил Ананиев. 4 души от министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговоря на хората и по максимално бърз начин да бъде взето решение. Надявам се плаформата да не бъде хаквана и натоварена, за да издържи", обясни новия момент Борисов. 

"Внимателно да чуят собствениците на големи вериги - на строителни материали и техника - дали сме указания на РЗИ и на МВР установят ли такъв магазин, на който на каса или вътре в магазина е позволено струпване на хора, да бъде затварян веднага! Именно самодисциплината могата да решат проблема с паниката", подчерта министър-председателят

"Ресторантите за бързо хранене да работят за храна за вкъщи, ресторантите също. Призовавам за самодисциплина, да няма струпвания в магазини и на други места, надяваме се двете седмици, които сме си поставили като критичен срок, тези мерки да дадат резултат и да отпускаме по-широко движението, но това зависи от ситуацията. Където не се спазва заповедта за струпването, да се затваря", подчерта още веднъж премиерът.

Премиерът посочи  още, че някои увеселителни заведения и за обществено хранене се опитват да заобикалят забраните, представяйки работата си като частни партита, но това е нарушение на режима.

Борисов потвърди, че аптеките, супермаркетите и дрогериите остават отворени и засега няма да бъдат ограничавани.

Той препоръча МВР и РЗИ по места в страната да се уеднаквят мерките.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати