Британска авиокомпания фалира заради коронавируса

Свят
05.03.2020 | 10:53 ч.

Британската регионална авиокомпания "Флайби" (Flybe Group plc) обяви в четвъртък, че влиза в процедура по фалит с оглед на намаляване на броя на пътниците, като това е първият авиопревозвач, който падна жертва на епидемията от коронавирус, съобщава БНР.

Фалитът на авиокомпания, която осъществяваше пътнически връзки до всички краища на Обединеното кралство на основните европейски дестинации, не само излага на опасност около 2400 работни места, но също така може да навреди допълнителни на дейността на някои летища, изпитващи вече трудности от намаляващия брой на пътуванията отчасти заради епидемията от Covid-19.

"Всички полети на компанията са отменени и бизнесът ни във Великобритания престава да съществува с незабавен ефект", заявиха от "Флайби", след като британското правителство се отказа да осигури спасителният финансов пакет, който беше договорен през януари.

На своята интернет страница  "Флайби" посъветва клиентите си да не тръгват за съответното летище, докато не си уредят алтернативен полет. Базираният в град Екзитър въздушен превозвач бе много близо до фалит още през януари, но сега вече се стигна до неизбежното и шефът на "Флайби" Марк Андерсън заяви в писмо до персонала, че съжалява, че не е успял да осигури необходимото финансиране и няма друга алтернатива.

Реакцията на британското правителство на новината за фалита бе, че е готово да помогне на служителите на компанията да си намерят работа в други авиолинии, както и други превозвачи да поемат обслужваните досега дестинации на "Флайби".

Експерти в сферата на въздушния транспорт заявиха, че в основата на фалита на „Флайби“, който е регионален превозвач, е била суперамбициозната политика за разрастване, но разпространението на епидемията от коронавирус е задълбочило още повече финансовите проблеми.

Въздухоплавателният оператор, описан като най-голямата независима регионална авиокомпания в Европа, превозваше около 8 милиона пътници годишно между 81 летища в Обединеното кралство и беше собственост на консорциум от Virgin Atlantic, Stobart Group и Cyrus Capital.

"Флайби" се превърна в първата основна авиокомпания, която прекрати дейността си след появата на коронавируса, който се появи в Китай в края на миналата година и оттогава насам отне над 3000 човешки живота по цял свят.

Авиокомпаниите се надпреварват да намалят разходите, като отменят полетите, за да избегнат финансовите загуби, който се влошиха сериозно от края на февруари, след като Италия се превърна в епидемиологичното огнище на коронавируса в Европа.

Сред авиокомпаниите, обявили мерки за икономии на разходите, са British Airways, EasyJet, Lufthansa и United Airlines.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати