Бум на закъснели инфаркти и инсулти в болници "Медика"

Общество
15.04.2020 | 11:10 ч.

Търсете помощ веднага, още при първите симптоми на болка, съветва кардиологът д-р Панайот Панайотов

 

Бум на тежки инфаркти и инсулти отчитат от лечебни заведения „Медика“ в Русе.  Тревожната тенденция медиците си обясняват със страха на пациентите от коронавируса и затова търсели помощ твърде късно.

"В кардиологичната клиника "Медика кор" са настанени поне 20 пациенти и на ден  приемаме по още трима", разказа кардиологът д-р Панайот Панайотов. „Имаме бум на инфарктите”, не крие лекарят. Според кардиолозите тази ситуация е необичайна. Пациентите пристигали късно и с тежки усложнения, не търсели лекарите заради страха от КОВИД-19.

„Ние си го обясняваме по между си  с това, че в момента се страхуват да ходят при личните си лекари, по същата причина не посещават и амбулаторни  кардиолози, в следствие на което изчакват  нещата да станат драматични и чак тогава търсят лекарска помощ. Когато са направили инфаркт, идват осем, десет или 12 часа след първите симптоми“, сподели впечатленията си  д-р Панайотов. Той е категоричен, че до преди месец хората не са допускали такова забавяне и късна грижа за здравословното си състояние.

 Затова специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ веднага.

 

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати