Бял мъж/Кутмач

Сити кулинар
28.06.2021 | 13:36 ч.

Продукти:

600 г прясно безсолно сирене (по възможност овче)

150 мл прясно мляко (пълномаслено)

6 с. л. брашно

сол на вкус

2-3 с. л. захар

1 к. ч. мед или сладко

 

Приготвяне:

Първата стъпка е изборът на продуктите. Преди във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене, както и истинско прясно мляко. Днес обаче е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. Ако имате домашни под ръка, е най-добре. Ако не, то може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.

Настъргвате или натрошавате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта и захарта.

Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирате Бял мъж с мед или сладко като десерт на празничната трапеза за Петровден.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.