„Човешкият глас“ - поредният новаторски спектакъл на русенската оперна сцена

Култура
13.01.2020 | 17:47 ч.

 На 16-и януари, четвъртък, от 19 часа на сцената на Държавна опера-Русе в Зала „Опера“ ще бъде представен спектакълът на камерната опера „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк по либрето от едноименната пиеса на Жан Кокто. Теодора Чукурска – сопран и изпълнителка на единствената роля в моноспектакъла, е възпитаничката на Академия „Санта Чечилия“, блестяща актриса и певица – задълбочен интерпретатор.

Лирическата трагедия, както жанрово я определя композиторът, изобразява, чрез монологичната ситуация на последен телефонен разговор, раздялата на двама влюбени. Новата постановка на „Човешкият глас“ търси нова точка на съзерцание върху вечната тема за човешката любов.

В България за първи път операта „Човешкият глас“ е изпълнена от сопраното Галя Йончева на концерт през 1974 година със Софийската филхармония с  диригент Димитър Манолов.  През 2007 година в Русе сопраното Виолета Шаханова участва в първата за страната сценична реализация на операта в камерния ѝ вариант с акомпанимент на пиано от Евгени Желязков. Десетилетие след това, отново за първи път в Русе, в световната музикална история тенорът Геориос Филаделфевс изпълнява моноспектакъла „Човешкият глас“ на камерната сцена на Русенската опера – един своеобразен творчески експеримент, който предизвиква интереса на публиката и днес в столичните театри.

Режисьор на постановката е д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева, която като  експериментатор поставя моноспектакъла в своеобразния калейдоскоп от емоционални изблици, настроения и вокални багри. Тази пъстра и непрестанно сменяща се музикално-театрална картина е обусловена от малко познатата „театрална техника на психологическия жест“.  

Пианистката Божена Иванова допринася със съвършената си  техника публиката да разтвори докрай сетивата си и да навлезе в богатия на чувствени нюанси френски музикалено-композиторски стил. Така младата пианистка с лекота допълва емоционалната картина на творбата на композитора Франсис Пуленк.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати