COVID-19: Как да се грижим за ръцете си, след като толкова често ги мием, съветва дерматологът д-р Диана Дянкова

COVID-19
03.04.2020 | 13:15 ч.

Д-р Диана Дянкова е дерматолог в Русе. Завършила е медицина в Медицинския университет в  София. Има призната специалност по Кожни и венерически болести и поредица от следдипломни специализации в различни области на дерматологията и естетичната медицина, със сертификати за правоспособност. Квалификацията си поддържа и чрез посещение на национални и международни конференции и конгреси по специалността. Д-р Дянкова е дългогодишен Началник на Кожно отделение в Русе до момента на закриването му.

Д-р Диана Дянкова е член на Българското дерматологично дружество;  Член на Европейската Академия по дерматология и венерология – EADV;

Член на Българското сдружение по естетична дерматология.

 

 

Намираме се в ситуация на пандемия от новия коронавирус (COVID-19).

COVID-19 е ново заболяване, което може да засегне белите дробове и дихателните пътища.

Как се разпространява вирусът?

COVID-19, подобно на грипа, може да се разпространи от човек на човек. Когато човек, който има COVID-19,  кашля, киха или говори,  могат на кратко разстояние да се разпространят капчици и да  се установят на околните повърхности. Можете да се заразите от вируса, ако докоснете тези повърхности или предмети и след това докоснете вашите уста, нос или очи.

Ето защо наистина е важно да се спазва добра хигиена и да се знаят препоръките на Министерството на здравеопазването за лична профилактика, а те са 5. Цитирам ги:

1. Мийте ръцете си често. Мийте ръцете си със сапун и вода или, ако ръцете ви не са видимо мръсни, почистете ги с дезинфектант на алкохолна основа. Това ще премахне вируса, ако е попаднал на ръцете ви.

2. Покрийте устата и носа си със сгънат лакът или кърпа за еднократна употреба при кашлица и кихане. Изхвърлете веднага използваната кърпа и измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант на алкохолна основа (поне 60% алкохол). Това е начин да защитите другите от вирусите, отделяни при кашляне и кихане.

 3. Ако е възможно, спазвайте разстояние от 1 метър с лице, което кашля, киха или има треска. COVID-19 вероятно се разпространява най-лесно чрез близък контакт със заразен човек.

4. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.  Ръцете докосват много повърхности, които могат да бъдат замърсени с вируса. Ако докоснете очите, носа или устата с нечисти ръце, можете да прехвърлите вирус от повърхностите към себе си.

5. Ако имате температура, кашлица и затруднения при дишане, потърсете медицинска помощ. Позвънете и информирайте общопрактикуващия си лекар или здравен център. Винаги следвайте указанията за вашето здраве от здравни специалисти или здравните власти.

В качеството си на дерматолог искам да подчертая, че коронавирус не засяга пряко кожата. Неблагополучията за кожата са вторични, като следствие на усилените мерки за лична хигиена. Защо е така? От една страна, правилното миене на ръцете е един от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на вируси, като новия коронавирус (COVID-19) и грипа. От друга страна, с това нашата кожа може да се увреди. Ежедневно наблюдавам това напоследък в кабинета, и това ме провокира да напиша тези редове.

И така, нашата кожа  притежава собствена защита срещу външни въздействия. Това е най-външният слой на кожата, който е съставен от масла и восък и  действа като щит отвън и предпазител, като поддържа естествената влага в кожата. Тази естествена бариера обаче се разгражда лесно както от всякакви химични дразнения, така и от сапунената пяна и честото мокрене. Може да се стигне  до сухота, зачервяване, сърбеж, лющене, дискомфорт и в тежки случаи, пукнатини по кожата. Хора, които вече боледуват дерматологични състояния като различни видове Екзема, Атопичен дерматит, някои форми на Псориазис, конституционално суха кожа, или имат склонност към алергии, могат да получат влошаване на състоянието. Особено внимание е нужно към детската кожа, която няма изградена здрава собствена защитна функция.

За да остане кожата здрава, предлагам на вниманието на читателите няколко стъпки, които да се предприемат за правилна хигиена на ръцете:

1. Измиването на ръцете да става по възможност с достатъчно мек сапун без аромат (  ароматите  предизвикват алергии), за да се премахнат замърсяванията. Марката на сапуна е без значение, както и тези, окачествявани като антибактериални. Миенето да е с топла, не гореща вода. Да трае поне 20 секунди, за да проникне сапунът във всички пори на кожата и да ги почисти. Кожата не бива да се бърше грубо и енергично, защото така се травмира горния слой на кожата, а да се подсуши  чрез потупване  с мека кърпа.

2. След като ръцете  изсъхнат, незабавно да се нанесе овлажнител. Тази стъпка е ключът към запазване здравето на кожата. Правилното му нанасяне е веднага (т.е. кожата ви да е все още малко влажна), и в щедро количество. Винаги трябва да имаме малки размери кремове  в чантата или на работното си бюро, за да сте сигурни, че ни е под ръка. За нощта преди лягане се нанася дебел слой овлажнител, а за по-доброто му усвояване могат да се ползват памучни ръкавици. Изборът на овлажнител  зависи от личните предпочитания и неговата практичност. Най добре омекотяват кремове с основа вазелин или глицерин.

3. Някои хора носят ръкавици за еднократна употреба и използват дезинфектанти за ръце върху ръкавиците. Това  не е особенно ефективен начин за дезинфекция, защото има риск да се пропусне поле в гънките на ръкавиците. Смисълът е в смяна на ръкавиците.

4. Хората, които боледуват  активно от екзема,  за да защитят кожата си, докато работят, винаги трябва да носят ръкавици, да не  използват антисептични кърпички и почистващи препарати. за да предотвратят усложняване на болестта си.

Понастоящем няма насоки от Центровете за контрол на заболяванията как пациентите с различни кожни заболявания  трябва да реагират на епидемията от Коронавирус (Covid-19). Но с всеки възникнал въпрос те могат да се обърнат към техния лекуващ дерматолог.

 

Д-р Диана Дянкова, дерматолог

За контакти: гр. Русе, ул. Мостова – 18

                       Тел. 0888 332 293

                       Сайт: www.proderma-bg.com

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати