Д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“: Избягвайте неопакованите сладоледи

Здраве и красота
28.07.2023 | 10:20 ч.

 Д-р Розина Мирчева е микробиолог и управител на лаборатория „Здраве“ вече 25 години. Медицинското заведение разполага с изключително модерно оборудване, тъй като ръководството непрекъснато инвестира в нова апаратура. Във фирмата работят над 50 човека. Много от кадрите постоянно повишават квалификацията си и сред персонала няма текучество.

Д-р Мирчева е завършила Медицинска академия в София, специализирала е паразитология и микробиология.  Винаги се е отличавала с активната си гражданска позиция в града. Тя е една от най-дейните членове на русенския женски "Лайънс клуб".  Радва се на пет внуци, от които най-големият е на 21 години, а най-малкият е на 9 години. Разговаряме с д-р Мирчева за летните вируси, как да се предпазваме от тях и как да се храним здравословно при такива високи температури.

 

- Д-р Мирчева, от какви вируси най-често се разболяват русенци през това лято?

- Летните вируси всяка година са приблизително едни същи. Това са ентеро, адено и рота вируси, които непрекъснато циркулират между хората, но през лятото се засилва тяхното действие поради няколко фактора. Първо, това са високите температури. Второ, това е събирането на много хора на едно място, особено по морето и занижената в много голяма степен хигиена. Всички знаем, че по курортите не винаги имаме възможност за поддържане на перфектна лична хигиена. На трето място е съхранението на различните хранителни продукти, което не винаги е както трябва. Това са факторите, които всяка година оказват много сериозно влияние върху здравето и винаги  се сблъскваме с така наречените летни инфекции, които ни съпътстват ежегодно.

- В момента кои вируси се разпространяват най-много?

- Това са ентеровирусите, които са много голяма група и имат основно стомашно-чревна симптоматика – разстройства, гадене, повръщане и температура, които преминават за няколко дни. Но, ако не преминат за няколко дни, означава, че вероятно има усложнение с бактериалните инфекции. Или пък действително още в самото начало са били бактериални инфекциите. В първите няколко дни е много трудно да се направи разликата между бактериални и вирусни инфекции, защото започват по един и същ начин, но вирусните инфекции в 90% от случаите преминават много бързо, само за няколко дни. Докато бактериалните протичат по-тежко и това са най-вече салмонелата и дизентерията.

Освен най-познатата ешерихия коли, има и много други бактерии като кампилобактер например. Тази бактерия също може да предизвика стомашно-чревни заболявания. Ние непрекъснато я изолираме в изследванията при нас. Ешерихия коли е част от нормалната флора на червата и в много случаи тя е показател за фекално замърсяване, но самата тя има само няколко вида, които могат да предизвикат стомашно-чревни заболявания. Докато кампилобактерът е патоген. Той е от типа на салмонелозите, дизентерията. Тази бактерия е по-малко известна, защото не всички лаборатории я диагностицират.  За съжаление ние много често го изследваме и се забелязва положителен растеж на наличието му. За лечението при заразяване с кампилобактер трябват антибиотици. Той много бързо дехидратира организма и е сериозен причинител на стомашно-чревни разстройства.

- Може ли по симптомите да се познае коя бактерия е кампилобактер?

-  При заразяване с кампилобактер за няколко дни състоянието се влошава и започва профузна диария, много честа и обилна, почти водниста. Започват повръщания, защото бактерията кампилобактер засяга горните части на тънките черва и дванадесетопръстника, може да се появи и температура. Организмът много бързо се обезводнява. Кампилобактерът има и различни токсини, които се отделят при неговото разпространяване в червата, и това също интоксикира допълнително организма. Ставаме безсилни, отпаднали, което вече изисква да се направи по-сериозно изследване.

- Какво трябва да направи пациентът при първите признаци на инфекция?

- Най-добре е да отиде на лекар и да направи изследвания, които веднага ще установят има ли или няма опасност от по-тежки усложнения.  Обаче, ако сме някъде извън населени места на почивка, по горите и планините например, тогава трябва да се спазва хигиенен режим. В никакъв случай не бива да се обезводняваме, трябва да пием много вода. Не сладки течности, а просто вода. И да се премине към  диетично хранене, като се избягват дразнещите храни. Основно да се яде препечен хляб, сирене, кисело мляко, ориз – храни, които не са мазни, и не са месни.

Когато хората се подготвят за почивка, за предпочитане е в аптечката да си сложат пробиотици и симптоматични лекарства. Винаги е хубаво да ги имаме под ръка, особено когато отиваме на море, защото там и водата е различна. И в морето може да се заразим,  въпреки че то има изключително самоочистващи функции. Добре е да пътуваме с медикаменти за потискане на стомашно-чревно разстройство и на позивите за повръщане.

- В какво се изразяват минималните изисквания за здравословна хигиена?

- Това е да си мием ръцете. Ползване само на проверени  водоизточници – чешми, а не някакви други водоеми. Ако сме до езеро, което е неохраняемо, там не би трябвало да се къпем,  защото не се знае какво се излива в това езеро, то не се проверява. Дори и в басейна трябва да внимаваме да не погълнем вода. Въпреки  че там има ежедневен контрол за хлорирането на басейна, все пак съществува малка опасност. В морето опасността да се заразим е най-малка, но и там също трябва да се внимава.

- Какви храни препоръчвате да се консумират през лятото?

- Първо, непременно трябва да се гледат сроковете на годност на продуктите, особено през лятото. Според мен най-важно е да не приемаме много мазни храни, защото те са трудноусвоими от организма. През лятото има толкова много зеленчуци и плодове и нека наблегнем на тях. Задължително обаче трябва старателно да се измият, защото се пипат от много хора. Трябва да се избягват яйцата. Особено продукти, които са направени с яйца – сладкиши,  торти, пасти, които са домашно приготвени. Промишлено приготвените сладкиши не са с яйца, а със суха яйчена смес, която не е опасна. Готовият продукт много бързо се разваля, ако съдържа яйце. Тогава се засилва вероятността за заразяване със салмонела и стафилококи.

Много трябва да се внимава и откъде купуваме сладоледите. Пакетираните са за предпочитане пред тези, които  се продават на улиците. Първо, защото, колкото и да се съхраняват в хладилници, сладоледите на улицата стоят дълго време на открито. Второ, пипат се от продавача, който не ползва ръкавици. Ние всяко лято изследваме пациенти, заразили се от храни от улични търговци. Особено от сладоледи, които се продават на открито и не са опаковани. С опакованите няма проблеми. Поне да се купуват сладоледи в пластмасови кофички, а не сладоледите във вафлените фунийки.

 - Какъв летен режим за хранене предлагате на своите внуци?

- Това, което на всички препоръчвам – пилешко  и заешко месо. Да се избягват свинските мазни продукти. Особено каймите през лятото. Бяло пилешко месо препоръчвам най-вече.  Пържолки на скара, но не мазни. Аз избягвам пърженото. Торти в никакъв случай. За десерт основно плодове са най-подходящи. Аз правя кремчета с цедено кисело мляко, малко мед и някакъв плод.  Всичко се смесва, може да се добави и съвсем малко сметана и става много  вкусен летен десерт. 

- Какви изследвания може да си прави човек в различните възрасти, за да проследи състоянието си профилактично?

- При децата е най-важно да се проследява хемоглобинът, който много често е нисък при тях. Витамин Д също често е нисък. Добре е да се пусне една урина, която да уточни бъбречното състояние.  Когато навлезе в пубертета, на преден план при младежите излизат половите хормони. Много тийнейджъри имат проблеми с половите хормони, защото не са укрепнали техните жлези, има дисбаланси и това се отразява на общото им състояние, на физиологичните им функции. Затова трябва да се изследват половите хормони -  пролактин, естроген, естрадиол, прогестерон и др. Тестеронът се изследва предимно при момчетата, но има и момичета с високи стойности на този хормон. Тези стойности трябва да се потискат, за да няма окосмяване и т.н.

Родители, които се съмняват дали децата им употребяват наркотици, могат да направят съответните изследвания. Ние предлагаме много видове тестове, които са от урина. В урината наркотикът се задържа два – три дена, в зависимост от наркотика. Предпочитаме тук  на място да се даде урината, за да сме сигурни, че тя е от човека, който ще бъде изследван. 

В по-зряла възраст след 25-30 години до 60, има един много добър пакет от изследвания, който обхваща всички системи в организма. В пакета влизат глюкозата, която е важна за предотвратяване на диабет в ранна форма. Изследват се чернодробната функция и мастния профил като холестерол и триглицериди, и съответно TSH за щитовидната жлеза. Пакетът  е за двата пола като при жените е включен TSH, а при мъжете – изследване на простатата.  

След 60-годишна възраст изследвания се правят според оплакванията, защото профилактиката вече е трудна. Навлизаме в една възраст, в която всичко, което е тлеело като заболявания в млада възраст, започва да се проявява.

- Има хора, които се страхуват да се изследват, за да не научат „лошата“ новина. Какво бихте ги посъветвали?

- Не знам от какво се страхуват хората. Ако те не научат „лошата“ новина, няма как да се противопоставят на това, което е в техния организъм. Така че „лошата“ новина всъщност не е лоша,  а добра, защото може веднага да ни накара да отидем на лекар и да вземем мерки спрямо състоянието си в момента. Ако го отлагаме, това нещо ще стане необратимо, защото аз не съм чувала в медицината нещо да възникне и от само себе си да изчезне, да се оправи. Затова, колкото по-рано открием, че има нещо да се лекува, толкова по-добре за нас.  

 Ние не обръщаме внимание на здравето си достатъчно. Тази култура на профилактика се възпитава с годините. Много се говори за профилактиката, но малко се прави. Може би е народопсихология да не ходим на прегледи. Ние си мислим, че кол ще забиваме на тази земя, но не е така. Човек сам трябва да се грижи за себе си и да се самоуважава и да поеме отговорност за здравето си.

 

 


 
Печатни издания

 

     

  

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.