Данаил Кирилов: Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми!

Общество
09.05.2020 | 15:29 ч.

"Гражданите, които имат неразплатени задължения, да не се поддават на "необоснован "тормоз" или заплахи" от колекторските фирми. Вземания не могат да бъдат направени, както в периода на извънредното положение - до 13 май, така и два месеца след него - до 13 юли, акоо парламентът одобри окончателно удължаването на срока."

Така отговаря писмено министърът на правосъдието Данаил Кирилов на депутатски въпрос по реда на парламентарния контрол. Въпросът е зададен от Кристина Сидорова от БСП. Тя пита какви мерки ще бъдат предприети за регламентиране дейността на тези фирми по време на извънредното положение, така че обществения и граджанският интерес да бъдат защитени адекватно.

В питането си Сидорова настоява, че "все повече граждани изпитват финансови затруднения да покриват своите нужди и да плащат задълженията си", а "на този фон факт е, че тормозът върху тях от страна на т.нар. колекторски фирми продължава ежедневно".

 
Според извънредния закон частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители не могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица, на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, описи на движими вещи и недвижими имоти на физически лица, освен ако не става въпрос за задължения за издръжка, за вреди от увреждане или за неизплатени трудови възнаграждения. 
 
"Следователно колекторските фирми не могат без съд и ЧСИ или държавен съдебен изпълнител да осъществят принудително изпълнение, макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин", отсича още Данаил Кирилов.
 
 
"Премиерът (Бойко Борисов - б.ред.) изрично настоя за запазването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания", подчертава в отговора си министърът на правосъдието.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати