Данаил Кирилов: Предлагаме да отпаднат отрицателните последици от забавянето на плащанията на сметки

Политика
19.03.2020 | 09:27 ч.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов потвърди в сутрешния блок на БНТ, че ще отпадне текстът, който предвиждаше санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус. В закона остава текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за разпространение на невярна информация за болестта.

"Ако се приеме това предложение, което също беше предмет на сериозно обсъждане, би следвало разпространението на невярна информация за разпространение на зараза да се инкриминира, тоест да подлежи на наказателно преследване. Предвидили сме да не може да се налагат запори върху банкови сметки които обхващат приход от трудово правоотношение, както и такива средства, които биха послужили за издръжка", обясни още Кирилов.

„Имаме предложения по отношение на забавянето на плащанията на сметките и санкционирането му. Предлагаме да отпада не плащането, което е дължимо, а да отпаднат отрицателните последици от забавянето, когато не може да се плати. Идеята е да не се трупат наказателни лихви, да не става дългът предсрочно изискуем и да не се пристъпва към принудително изпълнение. Забранили сме изцяло на частните и на държавните съдебни изпълнители да предприемат принудителни изпълнителни действия“, посочи той.

Министър на правосъдието подчерта, че Законът за извънредното положение не урежда нови мерки в частта противоепидемиологични мерки: "В тази част късно снощи в работната група постигнахме консенсус и ще препратим изцяло материята към изпълнителните правомощия на министъра на здравеопазването без казуистично да изброяваме всички действия, които са забранени или са ограничени. По силата на закона за здравето имаше тези правомощия до толкова до колкото в обществото не може да има дебат дали се ограничават права на личността и дали това са основни права, които не би следвало да се ограничават, съгласно Конституцията."

По думите му са наложителни по-строгите мерки. "Смятам, че засега има известно овладяване на скока на случаите, но не бива това да ни успокоява, напротив, както каза и ген. Мутафчийски, ние сме в предверието на големия скок на кривата с увеличаване на броя на заразените, така че трябва да сме пределно внимателно и пределно стриктни при изпълнение на всички разпоредени мерки", обясни още Кирилов.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати