Данъкът за колите в Русе се вдига с няколко лева от 1 януари 2021 г.

Общество
28.05.2020 | 15:26 ч.

Предложение за увеличение на данъка върху моторните превозни средства в община Русе е изпратил кметът Пенчо Милков до Общинския съвет в Русе.

Причината за искането да се промени наредбата за местните данъци и такси е, че тя не е синхронизирана с действащия още от началото на 2019 година Закон за местните данъци и такси.

За това съобщи на пресконференция днес Пенчо Милков като аргументира направеното от Общината предложение. В Закона са въведени имуществен и екологичен компонент при определянето на данъка. Въз основа на тях екип от служители на Общинска администрация е предложил 4 варианта, които да синхронизират спорните текстове от наредбата с действащото законодателство.

От тези 4 варианта специалистите са се спрели на този, при който предимство има екологичният компонент, обясни градоначалникът. „Това, което предлагаме, е единствено в Русе от цялата страна силно значение да се отдаде на екологичния компонент в определяне на данъка, а не на имущестявения, защото ако отдадем значение и на двата компонента, данъците ще се завишат силно. При прилаганите от нас промени, всеки един гражданин няма да усети съществено увеличаването. Покачването е с няколко лева на автомобил. Предвид тежката обстановка, ние не търсим начин хората да бъдат облагани с по-високи суми, напротив, търсим начин това да не се случи.

И като доказателство Русе остава с най-ниски данъци дори и след като бъде приета тази наредба, като съпоставим данъците, с другите градове, с които се сравняваме като Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Това е пак във връзка с желанието ни Русе да остане привликателен за живеене от семейства и данъчното облагане да остане ниско“, каза Пенчо Милков.

Златомира Стефанова, заместник-кмет "Икономика, инвестиции и собственост", поясни, че другите по-големи градове наблягат на имуществения компонент – т.е. на мощността на автомобилите. „Екологичният компонент намалява облекченията за автомобили, които са от Евро 1 и Евро 2 с 20%, за Евро 3 и Евро 4 – с 10 % и за Евро 5 – с 5% “ , каза Стефанова.

Как на практика ще се отрази увеличението на данъците на всеки автомобил? Пенчо Милков даде следните примери: „За „Пежо 206“, произведено през 1999 година, досега данъкът е бил 18,10 лв., а сега ще стане 21,72 лв. , т.е. с 3,62 лв се увеличава сумата за 2021 г. За „Форд Фокус“ от 2005 г. собственикът е плащал 35,64 лв., а сега ще трябва да плаща 39,20 лв. Покачването е под 4 лв.

Собственикът на по-нов автомобил, например БМВ 320Д, произведен през 2009 г., досега е плащал 115,13 лв., а сега данъкът ще стане 120,88 лв. Това е възможно само във варианта, че се дава приоритет на екологичната компонента. Ако се приеме този вариант на увеличение на данъците, приходите в бюджета ще бъдат 500 000 лева. Ако бяхме приели друг вариант, който ми беше подготвен в началото на управлението, данъците така щяха да се увеличат, щото приходите да бъдат от 2 млн. лева.

В основата на данъчното облагане в Русе обаче си остава принципът, че градът е привлекателен за живеене с невисоки данъци и искаме градът ни да е чист. Този принцип после ще бъде свързан и с новата организация на паркиране в центъра, която предстои да се направи. При нея отново автомобилите, които не замърсяват околната среда, ще получат привилегии в тази насока“, обясни кметът.

Предложението за увеличението на данъка върху моторните превозни средства ще се разгледа на следващата сесия на местния парламент. Ако то бъде прието, новият данък ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Още по темата

Коментирай

ЦАНКО ПЕЙКОВ - ДРУЖБА 1 бл.3 вх. Е
28.05.2020 | 16:31 ч.
Господа , много Ви моля преди да вдигнете данъците на колите първо да огледате при какви условия паркират някои коли пред блоковете! Става въпрос за нашият блок в Др. 1 бл.3 вх. Е , Ж и З ,където за трите входа има паркинг само за 10 коли, останалите 30 коли паркират зад блока в калта и тревата.В същото време искам да кажа че в Др. 3 се преасфалтираха почти всички улици които бяха абсолютно здрави за разлика от тези в Др. 1 ,където се кърпят само дупки при положение че ние също плащаме данъци, става въпрос за улицата пред ОУ " В. Левски " и между блоковете . Да се надяваме че ще ни посетят съответните служители от общината и да направят оглед на квартала за да се радваме и ние на преасфалтирани улици и тротоари ! Благодаря предварително!
 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати