ДЕН: „Дясната” политика на ГЕРБ – чист социализъм

Политика
08.07.2020 | 18:34 ч.

„Ние от Гражданско сдружение „Достойнството на един народ” - ДЕН, с нарастваща тревога наблюдаваме революционния устрем на управляващите за преформатиране на бизнеса в България. Този устрем граничи с античовешките методи от времето на „великата октомврийска социалистическа революция” в Русия и периода след преврата в България на 9 септември 1944г.”

Това се казва в изявление до медиите от пресцентъра на ДЕН.

От партията изреждат редица факти, които според тях изразяват „запазената марка” на мнозинството в Парламента и на правителството -  закълни се в дясното, а налагай ретроградни евразийски социалистически практики в икономиката.

Като пример е посочена национализацията или опитът да бъдат национализирани частни бизнеси - Национална лотария, Дунарит, БФБ, ЕМКО и др.

В същото време, държавни дружества и структури /като ББР/, продължават да наливат пари на данъкоплатците в бизнеса на лоялни на властта бизнесмени – монополисти в даден сектор.

Освен това държавата има намерение да стане основен „играч”, със стотици милиони инвестиции, на силно конкурентен и рисков пазар, като този на горива и петролни продукти на дребно. От ДЕН изтъкват, че подобни  държавни монополи водят само до свръхзадлъжнялост и заплаха от неплатежоспособност: НЕК; БДЖ, ТЕЦ Марица-Изток 2, Топлофикация-София, общински ВиК и много други.

От правителството също така нарушават обещанието за ненамеса в капиталовите структури в банковия сектор и инвестират поне 140 милиона лв. в акции, на двойна от пазарната цена, в частна банка с капиталов недостиг по критериите на ЕЦБ и няколко предходни спасителни държавни инжекции на ликвидност.

Показателна е ситуацията с акциите от масовата приватизация - от Министерство на финансите налагат задължението в рамките на 5 години да се извърши изрично разпореждане с тях или ще бъдат национализирани безвъзмездно от страна на държавата.

Други примери за опити за национализация: ЕРП, партидите на гражданите в частните пенсионни фондове, притежаваната от чужденци собственост върху земеделски земи и др.

Макар управлението да се афишира като дясно, се наливат милиарди в държавни, непазарни и неодобрени от ЕК проекти в съдружие с Кремъл и при липса на гаранции за възвращаемост. Така мантрата на ГЕРБ, че те са единственият гарант да не дойдат социалистите на власт, се оказва куха фраза.

От „Достойнството на един народ” – ДЕН заявяват, че „сегашното правителство се превърна от уж дясно-патриотично в откровено националпопулистко и ден след ден тласка България в блатото на безвремието и в задния двор на Европа”.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати