ВАЖНО: Депутатите приеха окончателно закона за мерките при извънредно положение

Общество
21.03.2020 | 09:16 ч.

Народното събрание прие вчера текстовете на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Второто четене на законопроекта влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера.

Новото име на закона е: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март“.

След 12 часа дебати парламентът реши военните да се включат в прилагането на противоепидемични мерки. Хората под карантина ще бъдат следени чрез  мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация.

Законът забранява посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове и ресторанти, както и в големи търговски центрове големи  тип мол.

Рестрикциите се отнасят също и за спортни и културни мероприятия. Не се разрешават свиждания в затворите. Спират се и командировките.

Българските граждани, които планират екскурзии зад граница, задължително ще трябва да си правят медицински застраховки.

Парламентът реши още министърът на здравеопазването да може да въвежда още мерки и ограничения, определени в закона за извънредното положение.

Работодателите ще въвеждат възможност за дистанционна работа за служители, а ако това е невъзможно, трябва да осигуряват безопасни и здравословни условия на труд.

Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите, до една втора от него без тяхното съгласие.

НОИ ще покрие 60 процента от осигурителния доход за януари на хората, чиито доходи са засегнати от въведеното извънредно положение. Това ще важи за срока на действие на закона, но не за повече от 3 месеца, и за лица, които отговарят на критерии , определени от правителството.

Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.

Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 10 на 20 дни, реши окончателно парламентът.

Не се прилагат запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения и запори върху заплати и пенсии.

До отмяната на извънредното положение спират да текат последиците от забавеното плащане на изискуеми дългове като лихви и неустойки. Това се отнася и за предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи.

Ограничават се нотариалните производства, освен неотложните.

Въпреки острите критики на БСП, депутатите приеха, че армията да може да се включи в прилагане на мерките при извънредно положение - да извършва проверки за самоличност и да спират придвижването до пристигане на МВР.

Военните ще могат да използват и физическа сила, само ако това е абсолютно наложително.

Депутатите решиха още, че ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.

 

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати