Дете на 1 г. и лекарка от Инфекциозното отделение на "Канев" са сред новозаразените с коронавирус в Русе

COVID-19
28.07.2020 | 16:58 ч.

Три жени и двама мъже на възраст между 35 и 79 години и дете на 1-годинка, са останалите 6 случая на заразани с коронавирус в Русе от общо 8 за денонощието, както стана  известно по-рано днес от информация на РЗИ.

 От тях четирима са хоспитализирани, а двама са под домашна изолация. На болнично лечение в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“ се намира момиченце на 1 година, както и 79-годишен мъж и жена на 63 години. Всички те са в стабилно състояние, като оплакванията им се изразяват предимно в силна отпадналост, мускулни болки и повишена телесна температура.

На стационарно лечение в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ е и жена на 77 години, която е с бронхопневмония. От тези четири случая епидемична връзка се наблюдава единствено при момиченцето, което е имало контакт с друг потвърден случай в семейството си.

Другите два случая са под домашна изолация. Става дума за мъж на 38-годишна възраст и лекарка от отделението по инфекциозни болести към Университетска болница „Канев“. Необходимо е да бъде обърнато внимание, че тя живее заедно с майка си, която също от днес е с потвърдена коронавирусна инфекция, но случаят беше обявен по-рано през деня. Майката на лекарката е 63-годишната трудотерапевтка от дома за възрастни хора „Възраждане“. Всички данни сочат, че лекарката не се е заразила в отделението, а от майка си. Направени са PCR тестове на всички от медицинския персонал, имали контакт с лекарката, като резултатите са отрицателни. Взети са и всички превантивни мерки, а лекарите, медицинските сестри и санитарите работят с необходимите предпазни средства.

Припомняме, че в Единния информационен портал за изминалите 24-часа са обявени 3 нови случая, а другите пет по всяка вероятност ще бъдат видими в системата през утрешния ден.

Сред добрите новини е, че за последното денонощие на територията на областта броят на излекуваните се увеличи с още трима.

За съжаление за последното денонощие в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“ са починали двама мъже от гр. Русе на 67 и 80 години. Припомняме, че на 8-ми юли 72-годишна жена от село Вазово, област Разград, която също беше интубирана в COVID-отделението за интензивни грижи към УМБАЛ „Канев“, почина. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на починалите.

Отчитайки новообявените случаи общият брой на диагностицираните с COVID-19 в Русенско достигна 155 души, като от тях активните са 100. От всички активни случаи към момента 63 са на домашно лечение, а останалите 37 са хоспитализирани.

От активните случаи 42% са мъжете, а жените са 58%, което като бройка е съответно 42 и 58. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 90 са жените, а мъжете са 65, което в проценти е респективно 58% и 42%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 235, а за други 6850 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7085.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати