Диктатурата като чума представя в Русе театрална трупа от Гюргево

Култура
22.01.2020 | 07:30 ч.

Зрителите ще могат да гледат спектакъла със субтитри на български език

Трупата на театър "Тудор Виану" от Гюргево ще гостува на русенска сцена на 25 януари. Съседите ни ще представят в Операта от 19 часа трагикомедията „Обсадата на Венеция“, която е вдъхновена от творбата на  Алберт Камю „Обсадата“. Режисьор на постановката е Микеле Модесто Касарин, а маските са дело на Стефано Перокко ди Медуна.

През далечната 1630 година чумата завладява Европа. Албер Камю използва в своето произведение „Обсадата”  историята за тази чумна епидемия като основа на противопоставянето си срещу диктатурата. Изхождайки от предположението, че чумният период е този, в който commedia dell'arte очарова със силата на представленията зрителите по пазарите на Италия, „Обсадата“ на Камю предлага преосмисляне на историята, съобразно този жанр.

Според италианския режисьор Микеле Модесто Касарин, "чумата е една метафора на ограничението и насилието, а това се случва и сега под различни форми из цяла Европа. Още веднъж - трябва да знаем историята, за да не я повтаряме. Културата струва скъпо, но невежеството струва още повече“.

     Спектакълът ще бъде представен на русенската публика със субтитри на български език.  Преводач на текста от румънски на български е  Лили Ганчева, която от 2009 г. е изпълнителен директор на асоциация "Еврорегион "Данубиус". От 2018 г. Лили Ганчева е и почетен гражданин на Гюргево.

 

га

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати