Домашната кайсиева ракия стигна до 10 лв. за литър в Русенско и Силистренско

Общество
18.09.2023 | 11:23 ч.

В сезона сме, когато започва варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за жителите на Русенска и Силистренска област. Тази година обаче  стопаните няма да напълнят казаните, в които се приготвя известната с аромата си алкохолна напитка, въпреки че сега би трябвало да е най-усилният период за варене на кайсиевата ракия.

Отиваме в един казан-еталон за бранша, който се намира в село Бабово.

Братята Иво и Станислав в тяхната Дестилерия за ракия ежедневно приемат заготовка за изваряване. Тази година, обаче, бидони с кайсии почти няма.

Един казан събира около 200 килограма материал, от който се изваряват около 20 литра ракия. Тази година в дестилерията в Бабово са сварени едва 120 литра кайсиева ракия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората е нямало откъде да си купят или пък, ако е имало, плодовете били много скъпи. „В месец, в който върви кампанията на кайсиевата ракия, имаме максимум 10 изварявания”, казва Иво. А брат му Станислав допълва, че този сезон се смята за екзотика някой да отиде в казана с кайсиев материал за ракия.

Причината за липсата на материал за ароматната ракия е студената пролет, казват хората в региона. Реколтата е измръзнала, а в същото време малкото останали плодове, които са се продавали за ракия, били скъпи. „Малко кайсиева ракия изваряваме, защото хората нямат кайсии. Ако отидат да си купят от голяма производител кайсия за ракия, цената е много висока. Тази година е около 1,50 лв. на килограм”, обясни Станислав. И  не само кайсиите за ракия са поскъпнали заради оскъдната реколта, но и всички останали комсумативи за приготвянето й. „Като си сметнеш цена за плод, захар и си платиш за изваряване на ракията, то става по-скъпо от уиски и затова кайсията става все по-голям кът“, казва Станислав. А Иво допълва „Така 1 литър ракия излиза на този, който си я произвежда сам, около 10 лева”.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета. Станислав разказва, че предишни години традицията в нашия регион се е следвала от всички. „Хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната. А сега започнаха да заменят дървета и вместо кайсии слагат сливи. Кайсията постоянно измръзва и хората се отказват от нея”, обясни Станислав. Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните й вкусови качества и неповторим аромат.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне  42 алкохолни градуса, казват още двамата собственици на дестилерията. И са сигурни, че винаги  ще има повод за наздравица, макар и с други видове ракия. „За радост имаме  реколта от сливи и в казана се вари сливова ракия, която също е доста хубава. Ще започне да пристига и гроздето. За жалост няма да има кайсиева ракия, но няма да останат хората без ракия”, убеден е Иво. А казанът на двамата братя предлага отлична възможност за компетентно обслужване и чистота.

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.