Тайната на тази доматена супа е в бавното й готвене. Когато се готви, каквото и да е домати, съветите са, това да става бавно, за да се изгуби киселиността им и да се появи сладостта им.
ПРОДУКТИ:
- 1,6 кг консервирани домати
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- листа пресен босилек, разкъсани
- 450 мл пилешки бульон, топъл
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- За супата изпразнете доматите в голяма купа и ги смачкайте с ръце.
- В голяма тенджера загрейте 3 супени лъжици зехтин на средно силен огън. Добавете лука, и чесъна, и гответе, докато започнат да омекват.
- Разбъркайте доматите и две трети от листата на босилека и оставете сместа да заври. Добавете пилешкия бульон и върнете да заври. Подправете със сол и черен пипер, намалете котлона до ниско и оставете да къкри, покрито, за около 40 минути.
- За крутоните в тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на умерен огън. Работейки на порции, за да не тъпчете тигана, запържете кубчетата хляб до златисто кафяво, като ги оставяте настрана. Когато всичко приключи, залейте ги с останалата 1 чаена лъжичка зехтин.
- Сервирайте готовата супа, покрита с крутоните и украсете с босилек. Поставете остатъците от крутони в чиния за сервиране.
Коментирай