Доц. Атанас Мангъров в Русе: Опасенията от втора вълна на коронавирус през есента са напразни

COVID-19
03.06.2020 | 16:22 ч.

Обществото трябва да знае какви са мотивите за всяка една заповед, издадена от здравния министър във връзка с коронавируса.

Това е становището на политическа партия АБВ, която организира в Русе медицински форум по проблемите на COVID-19. Лекари и представители на здравеопазването дискутираха проблеми, свързани с епидемията и с последиците за здравната система.
Навременни мерки, след които е настъпил хаос – така представителите на АБВ коментираха в Русе ситуацията с коронавируса в България. Те определиха като противоречиви заповедите на здравния министър и поискаха да се обяви публично кой носи отговорност. Затова са поискали протоколите от заседанията на щаба, предаде Русе Медиа.

„Защото искаме да знаем мотивите за всяко едно от действията. Защото винаги министър-председателят обясняваше, че действа по предложение на щаба. Не ние, обществото трябва да знае мотивите как щабът сутринта препоръчва да слагаме маски, следобед препоръчва да ги махаме. Или това е самодейност на правителството, да е ясно“, заяви председателят на АБВ Румен Петков.

Задължението болниците да направят по две отделения за болни от коронавирус допълнително ги е натоварило финансово. По време на епидемията те спряха плановия прием и останаха без приходи, увеличавайки дълговете си.

„Болницата, в която аз работя, похарчи 500 000 лв. за оборудване на две такива отделения. Броят на преминалите болни през тези отделения е точно нула. Това натовари допълнително лечебните заведения. И без това се говори колко дългове имат болниците, тези дългове се удвоиха“, коментира неврохирургът доц.Георги Кючуков. Въпреки отшумяването на епидемията, все още много от пациентите се въздържат да постъпват в болница. Според вирусолога доцент Атанас Мангъров опасенията от втора вълна през есента са напразни.

„Поначало тези вируси нямат способността трайно да живеят сред човешката популация. Дори и този вирус да остане, той ще си остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и епидемични взривове“, каза доц.Мангъров.

От АБВ настояват финансовото министерство да помогне на лечебните заведения, които са в затруднена ситуация заради ограниченията по време на коронавируса.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати