ДПС няма да се регистрират в НС заради Изборния кодекс на ГЕРБ

Политика
16.09.2020 | 08:48 ч.

ДПС няма да се регистрират днес в пленарна зала, стана ясно на брифинг на партията в Народното събрание.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обясни, че предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс -  машинното гласуване и хаосът, който се създава. 

"Това може да коства демократичността на изборите. Така наложеният проект на ГЕРБ не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и фалшификации", категоричен бе той. От ДПС предлагаха резултатите от машинното гласуване да бъдат предброявани машинно.

Днес се очаква в пленарна зала законопроектът да се гледа на второ четене.

Припомняме, че вчера Правната комисия отхвърли всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото Народно събрание. Депутатите не одобриха и идеята на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички предложения на ДПС. Част от текстовете предвиждат, в случай на Извънредна епидемична обстановка, да можем да гласуваме два дни.

„Всички политически сили се обединихме около предложението да няма възможност да се гласува два дни по време на епидемична обстановка”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в студиото на "Здравей, България".

По думите му желаещи за шеф на ЦИК има. „От ГЕРБ водихме разговори с доста отявлени юристи. Вчера беше срокът за предложения за всички парламентарни, извънпарламентарни политически сили, както и неправителствени организации. Интересното е, че нямаше предложения от БСП, от президента, никой не предложи Мая Манолова, Христо Иванов”, каза още Иванов. И допълни: „Ще стартираме процедурата наново и ще предложим нашата кандидатура. Към момента нямаме такава. Дадохме възможност на всички останали, които зовът, че няма да има честни избори, да предложат председател на ЦИК”.

Депутатът от БСП Тодор Байчев пък заяви, че те са категорично против начина, по който ще се провеждат изборите и отговорността, която се вменява на ЦИК. „Не можем да натопим някого, за когото предварително се знае че няма да си изпълни служебните задължения”, посочи той.

„Когато имаме възможност да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем възможност на всички граждани да упражнят своето право на глас, защото още има такива, които не могат да се справят с машини. Предполагам, че във времето машините ще се превърнат в единствения начин на гласуване”, смята Александър Сиди от ВМРО, но заяви, че ГЕРБ нямат коалиционна култура, защото не спазват подписаното споразумение.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати