Едно изкушение от страната на баските - торта с крем или черешов конфитюр

Сити кулинар
09.10.2020 | 15:12 ч.

ПРОДУКТИ: 
 

за тестото:
300 г. брашно
180 г. захар
125 г. масло
1 цяло яйце + 2 жълтъка
1/2 пак. бакпулвер

за крема:
250 мл. прясно мляко
50 г. захар
2 големи жълтъка
2 прахчета ванилия
30-40 г. брашно
20 г. масло

друг вариант за пълнеж - около 200-250 г. конфитюр от череши

1 жълтък за намазване
 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
 
първо кремът. Той трябва добре да се охлади, преди да се сложи в сладкиша.

Загрейте прясното мляко до кипване. В подходящ съд разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете брашното и разбъркайте хубаво, не трябва да има никакви бучки. Към тези продукти прибавете горещото мляко и бъркайте енергично, докато се получи гладка хомогенна смес. Върнете я на котлона, ароматизирайте с ванилията  и варете кремът на не много силен огън, докато се сгъсти. След като е готов го оставете буквално за половин-една минутка, само леко да се охлади и добавете към него бучка масло. Разбъркайте, покрийте кремчето със свежо фолио, за да не образува коричка и го оставете да се охлади на стайна температура, а след това и в хладилника за 1-2 часа.
 
Тестото : Брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Към тях се прибавя нарязаното на парченца масло и с пръсти се втрива в сместта, докато се получат трохи. Прибавят се яйцето и двата жълтъка и се омесва меко хомогенно маслено тесто. Увийте и него в свежо фолио и го приберете в хладилника за около час.
 
След като тестото и кремът са добре охладени е време за сглобяването и изпичането на тортата. Тези продукти са достатъчни за тавичка с диаметър около 20 см.
 
Загрейте фурната на 180 градуса.
 
Разделете тестото на 2 части в съотношение 2/3 за основата и 1/3 за да покриете тортата отгоре. Постелете дъното на тавичката с хартия за печене, а стените й намажете с масло.
 
Разстелете голямото парче тесто в тавичката (може малко да го разточите преди това, за да е по-лесно ), така че да покриете дъното и да оформите около два пръста борд покрай стените. Върху тази подложка изсипете кремът (или конфитюрът, ако се спрете на този вариант, а може също така да сложите крем и тук-таме конфитюр).
 
По-малкото парче тесто разточете между два листа хартия за печене в кръг с диаметъра на тавичката. Намажете крайчето на борда с малко разбит жълтък и поставете върху крема тестения кръг. Притиснете внимателно краищата, за да се залепят добре, изрежете излишното тесто, ако има такова.
 
Намажете цялата повъррхност с разбития жълтък, направете за красота няколко браздички с помощта на вилица и изпечете тортата на 180 градуса за около 25 мин. или до златисто зачервяване.
 
Освободете я от формата след като се е охладила, като преди това внимателно прокарате нож между нея и тавичката, за да се освободи, ако е залепнала някъде.
 
Охладете десерта добре преди да го разрежете.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.