ЕК иска изравняване цените на цигарите във всички страни на ЕС

Свят
18.02.2020 | 11:50 ч.

Европейската комисия си постави за цел да постигне изравняване на цените на тютюневите изделия във всички страни-членки на Европейския съюз, пише електронното издание Germania.one, цитирано от "Фокус".

Чиновниците в Съюза за обезпокоени от разликите в цените в отделните държави-членки. ЕК счита, че голямата разлика в акцизите върху тютюневите изделия нанася вреди на борбата за нелегалната търговия и това трябва да бъде променено. Евтините цигари, според Брюксел, са стимул за контрабандистите, които тайно доставят тютюневи изделия от Полша и България в Германия, Франция и Великобритания.

Делът на пушачите сред възрастните европейци е 26% и, следователно, този въпрос все още предизвиква загриженост. За възрастовата група от 15 до 24 години процентът дори е 29. Според Комисията увеличаването на акциза е важно за намаляването на употребата на тютюн.

Цените на тютюневите изделия в ЕС се различават силно. Ако кутия цигари в България струва средно 2,57 евро, то в Ирландия ще заплатите за същата 11,37 евро. Защо е така?

Като цяло в ЕС се прилагат следните закони: в източните страни акцизите върху тютюна са относително ниски, а следователно и цените на цигарите.

България не е единствената страна, където можете да си купите евтини цигари. В Полша, например, кутия цигари струва средно 3,26 евро. Германия е в средния диапазон. Там кутия цигари струва средно 5,64 евро. Най-скъпите цигари са в Ирландия, Франция (средно по 7,78 евро) и Великобритания (средно 8,77 евро).

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати