Експерти: Хранителните стоки ще поевтинеят, онлайн продажбите ще скочат

Общество
28.03.2020 | 12:52 ч.

Намаляване на цените на хранителните стоки за продължителен период от време, прогнозира в предаването "Денят започва с Георги Любенов по БНТ  директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него, когато презапасяването намалее, търговците ще трябва да свалят цените. Индивидуални правила обаче ще важат при банките.

 

Цените на хранителните стоки на борсата през последните две седмици вървят надолу, обяви Васил Симов. Става въпрос за пшеница, царевица и слънчоглед. Поевтиняване има и при брашното. Задържа се цената на млечните продукти и на яйцата. Поскъпват обаче месото и цитрусовите плодове.

 

Васил Симов : Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти.

 

Трудна година за банките и за техните клиенти, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян. По думите му анализ на икономическите последици от кризата много по-лесно може да се направи, когато пандемията отмине.

 

Левон Хампарцумян - банкер: Ще дойде време, когато ще може да се оцени къде сме и къде трябва да отидем.Това ще предизвика промяна в бизнес процеси, промяна в пазари, във вериги за снабдяване и дистрибуция, но светът няма да свърши.

 

Според Хампарцумян препоръката на Европейската Централна банка за разхлабване на правилата при кредитиране, не означава по-лесно отпускане на кредити, а гъвкавост и строга оценка на рисковете. Всяка банка сама ще решава какви да бъдат нейните правила по време на кризата, а клиентите ще трябва да се съобразяват с тях. Банкерът предвиди и ръст на онлайн продажбите за сметка на кешовите плащания.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати