Елена Йончева подала жалба в Страсбург срещу обвиненията на българската прокуратура

Политика
26.11.2019 | 09:38 ч.

Евродепутатът Елена Йончева коментира във Фейсбук, както обеща на медиите, за да разясни как ще постъпи след искането на българската прокуратура да бъде снет имунитетът й.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

“Относно изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на моя имунитет, бих искала да заявя следното - практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая.“