Емил Вълев от “Виолетов Генерал” записа нов солов албум

Култура
06.02.2020 | 13:31 ч.

Galia Tapai - кореспондент на Briagnews

Създателят и идеологът на групата “Виолетов генерал” Емил Вълев приключи записите за новия си солов албум, който ще се нарича “Абстрактен хуманизъм”, съобщи самият той за БРЯГНЮЗ.

В него са включени 17 композиции, в които преобладаващ е стилът “ембиънт”, създаден от Браян Ино в началото на 80-те години. След това тази музика добива особена популярност във Великобритания, Ямайка и Япония. Характерното за нея е, че тя създава атмосфера, поставяща съзнанието на слушателя в друго равнище. Най-често това са инструментали, композиции богати на звуци и в повечето случаи дигитална музика.

Такъв е и “Абстрактен хуманизъм” на Емил Вълев, любезно предоставен от него за прослушване на кореспондента на БРЯГНЮЗ Galia Tapai, още преди да бъде издаден. Направените на компютър “Зебра”, “Албум”, “Темни мир”, “Bells Of Eternity”, “Buddhism”, “Муза”, “Навигатор”, “Аcid”, “Find The Good”, “Полет във времето”, “Муза 3”, “Club - Humor”, “Loop”, “Noice - Voice”, “Безтегловност”, “Върховният крал” и “Муза 3 - III” са композициите, които музикантът е подбрал за албума.

Емил е работил няколко години над него. “Записвам, слушам, преценявам какво ми харесва и какво не и променям съответно звуците или темпото”, обяснява той. “Абстрактен хуманизъм” е за слушане, а не за купон. Аз лично рисувам на такава музика. Софийска атмосфера”, уточнява още Вълев.

Той не пожела да сподели каква е била личната му концепция за новата творба, а каза, че предпочита слушателят да определи какви чувства и емоции тя предизвиква в него. Напрежението в парчетата е градивно и те държи до последния тон.

Това е шестият му солов албум, като най-популярни са “Индустрия и мечти” и “Депресивна електика” от 90’те и “Арбитър Елегантиарум” и “Сайбър пънк”, издадени след 2000-та година.

С “Виолетов генерал” Емил Вълев има също 6 албума, от които два концертни. Знакови и любими на почитателите, съдържащи хитове, които се въртят и до днес са “Двойник”, “Д’Емо” и “Разкази за София”.

Освен именит музикант, Емил Вълев е и много уважаван художник. Майстор в абстрактното изкуство и не само, той има над 20 изложби зад гърба си, като последната експозиция с негови творби бе преди няколко месеца в столицата.

Емил Вълев е и автор на логото на България, което създава през 2004 година и е емблема на страната ни по света. Илюстрира корици на книги, негови рисунки красят редица списания и вестници, провежда лекции на различни теми за изкуство в Софийския университет.

Роден през 1957 година в София, той завършва Художествената гимназия през 1976-а. Изкарва два семестъра в Сержи Понтоаз до Париж в Националното училище по изкуствата “Понтоаз”.  След пътешествие в Индия и Непал, учи и завършва Националната академия за изящни изкуства в Париж през 1986 година. Завръща се в България и свири в няколко групи, докато 1989 година основава култовата “Виолетов генерал”, на която е автор на музиката и текстовете на всички песни. Пее на български, английски и френски. В нея освен вокалист, той е китарист и свири още на клавир и хармоника. Басист е Евгени Генчев - Джули , с когото използват дръм-машина и двамата са единствените членове. Зад гърба си имат над 60 концерта през годините, 2 турнета в Австрия и 3 в Словакия.

В последните две години басистка на “Виолетов генерал” е атрактивната и изключителна талантлива Сибила Серафим, позната още от участието и в групата на Насо Русков “Les Animaux Sauvages”. Вълев работи и по-рано с нея, като заедно създават проекта “Ad Usum Delphini”, с който имат записи и концерти.

“Виолетов генерал” отбеляза преди няколко дена своя 30-годишен юбилей с впечатляващ концерт, преминал с огромен интерес и успех в Софийския университет.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати