Епидемичната обстановка в района отмени традиционния "Комитски събор" в Червена вода

Общество
05.08.2020 | 08:25 ч.
Ръководството на ВМРО - Русе, НЧ "Гоце Делчев - 2009" Русе и НС "Приказка за България" проведоха съвместна своя среща на който основна тема бе провеждането през септември на традиционния "Комитски събор" в село Червена вода. 
 
След като присъстващите изслушаха областният управител Галин Григоров, който представи актуалната епидемиологична обстановка, прецениха, че рисковете от едно подобно мероприятия са прекалено високи. 
 
Въпреки съществуващите начини за контролиране на разпространението на вируса чрез задължително носене на маски, непресичане на потоците, мерене на температурата на влизащите и др., организаторите няма да провеждат тази година събор. 
 
За да бъде отбелязано все пак историческото събитие, а именно подвигът на Червеноводската чета от 1875 година, на 18 септември 2020 година в село Червена вода ще бъде извършена историческа реконструкция на освещаването на знамето на четата.  След това в двора на черквата "Св. Архангел Михаил" ще се отслужи панахида, като за присъстващите ще има курбан. 

Още по темата

Коментирай