Епидемиолог прогнозира пандемията да продължи 6-7 месеца след първите заболели

COVID-19
24.04.2020 | 08:50 ч.
Пандемията на коронавирус вероятно ще продължи 6–7 месеца, ако се има предвид регистрацията на първите случаи.
Това заяви началникът на отдела на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Александър Бутенко.
 
„Пандемиите на две други зоонотични коронавирусни инфекции - SARS (Китай, 2002–2003 г.) и MERS (Саудитска Арабия, 2012–2014 г.) - приключиха около 6–7 месеца след като бяха регистрирани първите случаи“, казва Бутенко, цитиран от Интерфакс.
 
Бутенко отбелязва също, че подобна ситуация може да възникне при пандемията на коронавирус, но SARS-CoV-2 има значително по-голям потенциал за предаване на здрави хора от болни хора.
 
По-рано главният лекар на медицински център „Лидер на медицината“ Евгений Тимаков призна, че пикът на коронавирусната инфекция в Москва ще съвпадне с майските празници. Той обясни, че в столицата епидемичният процес започва по-рано, отколкото в други региони. По този начин пиковата честота ще дойде по-бързо.
 
Разпространението на коронавирус SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, започна в края на декември миналата година. Фокусът на инфекцията беше китайският град Ухан. За няколко месеца болестта се е разпространила в повече от 190 страни. На 11 март СЗО обяви пандемия на коронавирус.