Ето при какви мерки ще работят ресторантите след 1 март

Бизнес
24.02.2021 | 17:34 ч.

Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март. За това се договориха представителите на браншовете, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в здравното ведомство. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април.

„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата с бранша. Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа.

Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.

От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.

По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

Още по темата

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.