ЕК регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер

Сити кулинар
18.01.2023 | 14:10 ч.

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

В прессъобщението на Комисията се пояснява, че начинът, по който тя се произвежда традиционно - с процес на сушене и опушване, прави този продукт уникален за България. 

"Самото наименование „Троянска“ произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо", се казва още в съобщението.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени. 

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.