Европейският парламент даде три възможности на русенци в борбата срещу мръсния въздух

Общество
25.11.2019 | 16:22 ч.

Европарламентът отговори с писмо на жалбата на русенци срещу мръсния въздух в града.

В писмото на ЕП  се посочват три възможни варианта, които  будните граждани на крайдунавския град могат да предприемат:

  1. Да се заведе дело срещу държавата;
  2. Да се внесе официална петиция до ЕП;
  3. Да се входират жалби от граждани до Европейската комисия.

„Държим да отбележим, че оценяваме активната Ви гражданска позиция и опитите да подложите местните и регионалните власти на натиск за решаването на проблема със замърсяването на въздуха в гр. Русе. Добре функциониращото общество се отличава и с провеждания контрол над институциите от страна на гражданите“, пишат от ЕП до Галичка Николова, част от екипа на  фейсбук групата „За чисти въздух и вода в Русе", изпратили писмото до Европарламента.

Съветът на ЕП към  Обществения съвет е да изчерпат въпроса на национално ниво, но след като  е станало ясно, че диалогът с националните органи и институции не е достатъчно ефективен за постигане на техните цели, от ЕП поясняват, че през 2017 г. България вече е осъдена от Съда на ЕС за неспазване на пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10.

В тази връзка, Комисията може да започне друго дело за нарушение.

От ЕП посочват още, че на 25 юли 2019 г. Европейската комисия е решила да предяви нов иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха. Причината този път е, че в България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид (S02).

„В случай че желаете да упражните допълнителен натиск върху българските власти за разрешаването на Вашия проблем, бихте могли да внесете официална петиция до Европейския парламент, казват от европейския парламент.

От там посочват още и третата възможност - гражданите могат да внасят жалби до Европейската комисия срещу държава членка във връзка с мерки (закон, регламент или административно действие) или практики на последната, които те считат за несъвместими с разпоредба или принцип на законодателството на ЕС.

„Ще обмислим възможностите, защото не искаме да съдим държавата по едно съвсем разбираема причина -  не искаме да натоварим и с това българския данъкоплатец“, заяви за БРГЯНЮЗ Галичка Николова.

По думите й жалба вече има изготвена, а що се отнася до внасянето на официална петиция, Николова не изключи и тази възможност и даде за пример Нова Загора, които вече имат докладвана и разгледана такава в ЕК.

Тя обясни, че ще работят с Общината и кмета Пенчо Милков, с областната управа, както и председателя на общинския съвет  в тясно сътрудничество.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати