Фестивал на пълнената чушка ще бъде гвоздеят на Панаирните дни в град Левски

Общество
06.08.2019 | 17:19 ч.

Фестивал на пълнената чушка ще бъде гвоздеят на Панаирните дни в град Левски тази година. Той ще има конкурсен характер и бъде предизвикателство към всички, които имат самочувствие, че са майстори в приготвянето на пълнени чушки – най-вкусната левченска традиция. Ще се проведе на 31 август от 17,00 ч. в парка до общинската администрация. Председател на журито ще бъде актрисата Катето Евро, която е известна със своите кулинарни умения. Класираните на първите три места ще получат бижута с формата на чушка. Победителят ще бъде награден със златно бижу. Класираният на второто място – сребърно бижу със златни листенца, а третият – със сребърна чушка, съобщи Любка Александрова, кмет на община Левски.

„Това е едно ново начинание с много стара традиция. Община Левски през последните години се старае да утвърждава своите фестивали. Липсваше ни кулинарен фестивал. Наистина най-вкусната традиция на град Левски е пълнената чушка. Свързват я не само с панаира в нашия град, но и със сборовете по селата. Затова нямаше нужда много да мислим каква да е марката на нашия фест. Хората обичат пълнени чушки, особено на панаир. Затова решихме тая година да институционализираме пълнената чушка в град Левски и да я превърнем в марка на един хубав фестивал, който да даде още една приятна нотка на нашия панаир. По това време на годината повечето от левчалиите, които живеят на други места, гледат да си дойдат в родния град. Улиците гъмжат, настроението е весело. Каним на нашия панаир всички, които искат да се веселят с нас. Ще има хубави концерти, ще има голям атракцион, ще се постараем да съберем търговци на български стоки. Пълнени чушки ще има за всички“, разказа Любка Александрова.

„Нашият фестивал има за цел да се върнем към корените на нашето кулинарно изкуство. Затова сме направили две състезателни части. В първата ще търсим най-автентична рецепта за пълнена чушка. Всяка домакиня си има своя тайна в приготвянето на чушките. Ще й дадем възможност да разкрие тази тайна. Журито ще оцени доколко рецептата е автентична, от кое населено място е, какви са вкусовите й качества и оригиналността, с която ястието е представено и др. Във втората част ще се оценява уникалността на рецептата, вкусовите показатели на ястието и др. Възрастови ограничения за участниците няма. Състезанието ще бъде съпроводено с различни забавни игри за големи и за малки. Всички, които искат да се запишат за участие, могат да се запишат на тел. 0885 372 220 или на имейла на Община Левски – [email protected], като посочат името си, откъде идват и името на ястието, с което ще се състезават. Крайният срок е 15 август“, поясни Петя Чолакова, експерт по образованието към общинската администрация.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати