Фирмата, струпала отпадъци под АМ "Струма", внасяла боклука на италианската мафия?

Крими
03.01.2020 | 08:26 ч.

МВР по следите на боклука на италианската мафия.Експертиза ще установява дали 9 000 хиляди тона отпадъци, струпани в два склада в Плевен, са безопасни. Проверява се и от къде е внесен боклукът и има ли общо с Италия.

По информация на NOVA, в схемата е замесена същата фирма, която беше струпала отпадъци под магистрала "Струма". Според нашите източници, компанията е взела разрешително от регионалната екоинспекция за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет за това. Проверява се дали разрешителното е фалшиво.

Установени са нарушения при съхранението на отпадъците. Но опасност за здравето на хората няма.

Влаковата композиция, която беше конфискувана на север от Милано, не касае вчерашната акция. Това поясни командирът на карабинерите, занимаващ се с екопрестъпления в Италия Масимилиано Корсети специално за NOVA.

Разследването на тази влакова композиция от 18 вагона продължава и е в ход. Когато всичко е проучено, италианските власти ще уведомят българските по официален път.

През февруари 2018 година журналистическо разследване и много публикации показаха, че точно в Плевен е прекаран боклука на неаполитанската зона Кампания, но по редовен начин.  Дали става въпрос за същата компания и същия боклук, ще разберем по-късно  в хода на разследването.

За боклука се заговори в Италия когато беше засече разговор между двама представители на Калабрийската мафия в Умбрия. Тогава те доста сигурно си споделяха информация, че разполагат с хора в България, където могат да изнесат боклук.

Италия има сериозен проблем с боклука и към България беше изнасян боклук както по море, така и с влакове. Има два канала, единият от които е редовен. Италиански боклук се изнася в Австрия и Швеция.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати