Фолклорен кулинарен празник със сестри Диневи

Сити кулинар
13.03.2012 | 12:25 ч.

Дебют в кулинарно издание правят две млади народни певици, добре познати ни от екрана на  популярната у нас и в чужбина музикална телевизия „Планета фолк” – сестрите Миглена и Диляна Диневи. Красивите и талантливи изпълнителки на тракийски народни песни са родом от гр. Гълъбово и с гордост подчертават, че са ученички на именитата народна певица Динка Русева. Миглена е по-голямата, Диляна е по-малка с две години. От 10 години сестрите живеят в Казанлък, където са завършили музикалната паралелка в СОУ „Екзарх Антим І”. Оттогава и пеят в дует. Днес в репертоара си имат над 600 песни, половината от които български народни. Вече 4 години Миглена е солистка на ансамбъл „Загоре” – Стара Загора, а Диляна след бакалавърската степен в специалност „Музикална педагогика” в ПУ „Паисий Хилендарски” продължава магистратура в същия университет. Сестри Диневи е артпсевдонимът, с който преди пет години младите певици се появяват в каталога на „Пайнер мюзик”. Като съдбовна за музикалното им развитие те определят срещата си с Нончо Воденичаров през 2007 година. Пеещият кмет на град Раднево е впечатлен от вокалните им способности и свежо излъчване на сцена, и ги насочва как да продължат професионалното си израстване. Репертоарът на сестри Диневи представя автентични народни песни от Тракия, Странджанско и Родопите. Още през следващата 2008 г. излиза дебютният им албум „Залюбили малки моми”, а през 2010 г. е издаден вторият – „Празник споделен”, включващ и първите авторски песни от собствения репертоар на певиците. Няма как да подминем факта, че авторската песен „Празник споделен”, станала вече визитна картичка на сестри Диневи и много често поръчвана за музикален поздрав по „Планета фолк”, още от първия си ред е пряко ориентирана към трапезата: „На трапезата пак събрани сме верни приятели, ....”От двете сестри Диляна е по-ориентирана към кулинарните изяви. С лекота ще приготви руло „Стефани”, гъби с ориз на фурна или сирене по шопски. За подвизи в кухнята се настройва през първите дни от седмицата, а от четвъртък до събота двете с Миглена вечер извисяват глас в р-т „Аделаида” в Раднево. В тези дни двете сестри разтоварват менюто си, минавайки на най-различни салати и плодове – предимно портокали и ябълки. Повечето от любимите им гозби са традиционни блюда от националната ни кухня - най-вече риба, всякакви ястия с пилешко или гъби, както и спагетите. Избягват тестените изделия и хляба /заради фигурата/, газирано и ядки /заради гласа/. Признават, че са пристрастени към сладоледа и домашните торти от сладкарниците „Неделя”, чиито рецепти Диляна се е амбицирала да усвои. Не пият никакъв алкохол, дори бира. Ако трябва да се вдигне тост в компания, правят го с чаша розе или мерло.

Сестри Диневи споделят изпитани рецепти от родния край, които можете да приготвите бързо и лесно от достъпни продукти.

 

Тракийска вечеря в керемида

Продукти /за 2 порции/:

Свинско филе 200 г, олио 50 мл, кромид лук 100 г, моркови 100 г, чушки 50 г, гъби мариновани 50 г, кисели краставички 50 г, домати 100 г, кашкавал 100 г, подправки

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на жулиени и се запържва. В същата мазнина се задушават последователно: моркови на пръчици, лук на полумесеци, чушки на ленти, гъби, кисели краставички и домати на кубчета. Подправя се на вкус със сол, млян черен пипер и чесън на прах. Готовото ястие се изсипва в керемидата, отгоре се настъргва кашкавал и се запича във фурна.

 

Бабините питки

Продукти:

Кисело мляко - 1 кофичка, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. сол, брашно – колкото поеме, сирене 200 г, 1 пакетче краве масло /125 г/

Начин на приготвяне:

Към киселото мляко се прибавят содата, солта и брашното (постепенно), докато се получи меко тесто. Тестото се разделя на малки топчета, които се разточват на кръгли листи. Върху половината кръгче се слага плънката от натрошено сирене и парченце масло, а със свободната половина лист се покрива. Краищата на питките се защипват и се нареждат в тавичка. Може да се намажат отгоре с жълтък. Пекат се 30-40 минути в загрята фурна на 180–200 градуса /на степен 3/. Намазват се с масло.

 

Крем „Ден и нощ”

Продукти /за 6 порции/:

1 л прясно мляко, 250 г захар, 120 г брашно, 2 яйца, ванилия, какао 1 с. л.

Начин на приготвяне:

Към горещото вече сварено мляко се добавя захарта и след като се разтвори, при непрекъснато бъркане се прибавя сместа от разбитите яйца, брашното и част от студеното мляко. Ароматизира се с ванилия. Готовият крем се изсипва в два съда поравно, като към едната се прибавя какаото. Разсипва се в подходящи чаши, като се изсипва от двете смеси едновременно. Гарнира се отгоре със сметана.

 

 

 

 

 

 

 

 

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.