Френска лучена супа

Сити кулинар
03.12.2020 | 15:15 ч.

В основата на това френско предястие  е карамелизиран лук с кафява захар, балсамов оцет и олио.

ПРОДУКТИ: 

  • 6  глави червен лук
  • 375 мл вода
  • 75 г кафява захар
  • 75 мл балсамов оцет
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 щипка сол и смлян черен пипер 
  • 500 мл телешки бульон
  • 4 филийки френска багета
  • 2 супени лъжици настъргано сирене грюер или обикновен български кашкавал

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  1. За карамелизирания лук: обелете лука и нарежете на тънки резени. Поставете лука, водата, захарта, балсамовия оцет, олиото и подправките в голяма тенджера и оставете да заври. Намалете топлината и оставете да къкри леко, като разбърквате от време на време, за около 40-45 минути,  докато течността се изпари, а лукът стане много мек. По време на последните стъпки на готвене се погрижете лукът да не загори. Разбърквайте от време на време.
  2. Свалете от котлона и охладете, преди да съхранявате в хладилника, в покрит съд. 
  3. За супата: загрейте охладения вече карамелизиран лук, с 500 мл телешки бульон и оставете да къкри 5 минути.
  4. Междувременно поръсете четири филийки френски хляб с 2 супени лъжици настъргано сирене грюер или кашкавал, и ги изпечете на скара, докато сиренето се разтопи и стане златисто.
  5. Сервирате като върху супата  поставяте една от препечените вече филийки  и поръсвате с магданоз. 
 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.