В основата на това френско предястие е карамелизиран лук с кафява захар, балсамов оцет и олио.
ПРОДУКТИ:
- 6 глави червен лук
- 375 мл вода
- 75 г кафява захар
- 75 мл балсамов оцет
- 2 супени лъжици олио
- 1 щипка сол и смлян черен пипер
- 500 мл телешки бульон
- 4 филийки френска багета
- 2 супени лъжици настъргано сирене грюер или обикновен български кашкавал
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- За карамелизирания лук: обелете лука и нарежете на тънки резени. Поставете лука, водата, захарта, балсамовия оцет, олиото и подправките в голяма тенджера и оставете да заври. Намалете топлината и оставете да къкри леко, като разбърквате от време на време, за около 40-45 минути, докато течността се изпари, а лукът стане много мек. По време на последните стъпки на готвене се погрижете лукът да не загори. Разбърквайте от време на време.
- Свалете от котлона и охладете, преди да съхранявате в хладилника, в покрит съд.
- За супата: загрейте охладения вече карамелизиран лук, с 500 мл телешки бульон и оставете да къкри 5 минути.
- Междувременно поръсете четири филийки френски хляб с 2 супени лъжици настъргано сирене грюер или кашкавал, и ги изпечете на скара, докато сиренето се разтопи и стане златисто.
- Сервирате като върху супата поставяте една от препечените вече филийки и поръсвате с магданоз.
Коментирай