Това е една рецепта, която показва един чудесен начин за изразходване на остарял хляб и бързото му приготвяне в луксозен десерт.
За 2 порции
ПРОДУКТИ:
- 1 яйце
- 125 мл мляко
- 1 ч. л. канела
- 4 супени лъжици захар
- 2 дебели филийки остарял хляб
- 3 супени лъжици масло
- 2 ябълки
- калвадос
- 150 мл сметана за разбиване
- 1 супена лъжица пудра захар (сладкарска захар)
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Смесете яйцето, млякото и канелата със супена лъжица захар в купа. Потопете филийките хляб в тази смес, за да ги навлажните.
- Загрейте една супена лъжица масло в тиган. Извадете филийките хляб от млечната смес и ги поставете в горещия тиган с маслото.
- Запечете хляба от двете страни, след това добавете супена лъжица захар в тигана и още една супена лъжица масло за карамелизиране. Извадете филийките хляб и ги оставете настрана.
- Нарежете една и половина от ябълките на тънки пръчици - няма нужда да ги белите.
- Загрейте останалата част от маслото и захарта в тигана и запържете ябълките, докато просто се сварят и покафенеят. Добавете калвадос и след това оставете тигана настрана.
- Разбийте сметаната с пудрата захар (сладкарската захар).
- Нарежете останалата ябълка наполовина на тънки пръчици.
- Разделете топлите ябълки между филийките хляб, лъжица сметана върху тях и поръсете отгоре няколко ленти сурова ябълка. Сервирайте веднага.
Коментирай