ГЕРБ-Русе отказва да участва в сесията на Общинския съвет на 19 март

Политика
19.03.2020 | 09:41 ч.

Общинските съветници от ГЕРБ изпратиха второ писмо до председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и кмета Пенчо Милков, с което изказват недоумение от решението сесията на старейшините да се проведе на 19 март, макар и при закрито заседание и при засилени мерки. 

Ето пълния текст на писмото:

"ДЕКЛАРАЦИЯ

от името на групата на ПП ГЕРБ
в Общински съвет – Русе

Уважаеми господин Председател,
Уважаеми господин Кмет,

На основание Решение за обявяване на извънредно положение, прието от Народното събрание на Република България и във връзка с разрастващата се пандемия от COVID – 19, общинските съветници от ПП ГЕРБ предложихме по официален ред планираното и насрочено за днес редовно заседание на Общински съвет – Русе, да бъде отложено до нормализиране на обстановката в страната или при възможност да се проведе онлайн.

С изненада научихме от медиите, че все пак е взето решение, сесия да има. Въпреки извънредната обстановка в страната и пренебрегвайки насоките на Националния щаб да сме социално отговорни. А именно - да поставим себе си и близките си в социална изолация. В 21 век, когато комуникациите могат да са изцяло онлайн, недоумяваме кое налага провеждането на сесия очи в очи. Още повече, че липсват точки в дневния ред, които да касаят важни и неотложни въпроси за жителите на община Русе. В момента структурните фондове се преструктурират и дали ще гласуваме даване на съгласие да се кандидатства по проекти, не е въпрос, който не търпи отлагане. Не е въпрос, който касае здравето на нашите съграждани и сънародници, а то трябва да е приоритет на всички нас.

Вчера дори Министерски съвет проведе онлайн заседание за пръв път. Единствено народните представители работят, тъй като Парламентът е законодателен орган и в момента приема Закон за мерки по време на извънредното положение, в което явно не разбирате, че се намираме. В същото време на среща на първите мъже в държавата, Президентът призова институциите да бъдат пример за дисциплина и подражание.

Разумното управленско решение бе да се отложи сесията, по примера на общинските съвети във Велико Търново, Варна, Благоевград и други.

Уважаеми колеги,
Мисля, че на всички в тази зала трябва да е ясно, че ситуацията се променя с всеки изминал час и заболелите стават все повече. Единственият начин да опазим здравето на българите, е свързан със социална изолация. Групата на ПП ГЕРБ няма да участва в това заседание на Общинския съвет - не защото се страхува за здравето си, а защото сме убедени, че това е отговорното поведение. Това е примерът, който трябва да дадем на нашите съграждани. В тази зала има много възрастни хора, които са от рисковата група, и които според една от последните Заповеди не трябва да са повече от двама на открито. Да не говорим за закрито непроветриво пространство, каквато е Пленарна зала.

С оглед гореизложеното и при спазване препоръките на здравните власти, общинските съветници от ПП ГЕРБ отказваме да участваме в заседанието на Общинския съвет и настояваме всички общински съветници да работят за спешно изграждане на повишена лична отговорност и разумно поведение сред гражданите в тези кризисни условия. 

 С уважение: Бедрос Пехливанян"

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати