ГЕРБ-Русе предлага на Пенчо Милков да отпаднат таксите за детски градини и ясли

Политика
23.03.2020 | 09:38 ч.

Общинското ръководство на ГЕРБ в Русе изпрати нови предложения до кмета Пенчо Милков за мерки, които да бъдат приложени в Русе в ситуацията на извънредно положение. Сред тях са отпадане на таксите за детските градини, монтиране на диспенсъри с дезинфектанти в градските тролейбуси и автобуси, както и във всички държавни и общински медицински заведения и публични сгради и др.

Вижте пълния текст на писмото:

"П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

от името на общинското ръководство на ПП ГЕРБ  в гр. Русе

    Уважаеми господин Кмет,

    Обръщаме се към Вас с удовлетвореност, че изпълнихте част от мерките, предложени от общинското ръководство на ПП ГЕРБ, във връзка с извънредното положение, в което се намира страната ни и с оглед разрастващата се пандемия от COVID – 19, а именно:

1.    Да бъде въведено безплатно паркиране във всички зони за кратковременно паркиране до отмяна на извънредното положение.
2.    Разписанията на автобусните линии да се увеличат, за да няма струпване на хора в превозните средства, като същевременно се избегне събирането на големи групи от хора по спирките.
3.    Тротоарното право, заявено и платено от търговците в началото на месец март, но неизползвано, поради въведеното извънредно положение, да бъде върнато обратно на бизнеса.

Предприетите мерки ще гарантират по-голямата безопасност на русенци и ще подпомогнат малкия и среден бизнес на територията на община Русе.

На Вашето внимание представяме и предложение за още четири важни мерки, които биха допринесли за по-добрата организация, с мисъл за гражданите на Русе, в тази извънредна и безпрецедентна обстановка.

1.    Да отпаднат таксите за детски градини и ясли на територията на община Русе за периода на извънредното положение, което ще облекчи финансово родителите на децата.
2.    По примера на Бургас, да бъдат монтирани диспенсъри с дезинфектанти в градските тролейбуси и автобуси, както и във всички държавни и общински медицински заведения и публични сгради.
3.    Мобилни мивки с вода и течен сапун да бъдат поставени по ключови спирки и обществени места в общината.
4.    Във връзка с оценката на риска, препоръчваме във всички сгради на Община Русе, да се въведе мярка ежедневно измерване на телесна температура на служителите, с цел срещу потенциална опасност от зараза.

Припомняме, че на Вашето внимание все още стоят следните мерки, предложени от общинското ръководство на ПП ГЕРБ на 19 март 2020 година, а именно:

Социални мерки, в защита живота и здравето на населението:

1.    Картите за пътуване в градския транспорт на хората в неравностойно положение, които изтичат до 29.03.2020 г. автоматично да бъдат удължени, без да е необходимо въпросната рискова група наши съграждани да посещават на място касите на Центъра за управление на обществения градски транспорт;
2.     Пропуските, издавани на хората в неравностойно положение, се издават до края валидността на ТЕЛК-а, т.е. съществуват голям брой, които изтичат през този период на пандемия. Предлагаме срокът им да бъде удължен до отмяна на извънредното положение;

Мерки, в подкрепа на бизнеса:

3.    Наемите на наетите помещения, общинска собственост, да не се дължат от търговците/ или платените такива да бъдат сторнирани.

Мерки, защитаващи живота и здравето на служителите:

4.    Предвид препоръките на Националния щаб и разглеждания по комисии законопроект за мерките по време на извънредно положение, да се създаде организация по изпълнение Заповедта на Министъра на здравеопазването, а именно: Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност въвеждат дистанционна форма на работа за служителите си. Ако това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
5.    Ръководителите на административни структури и работодателите осигуряват безопасни и здравословни условия за работа на работните места и удостоверяват безпроблемното функциониране на съответното работно място с отчитане на свършената работа.

Други мерки:

6.    Препоръчваме на кмета на Община – Русе да създаде организация за предприемане на мерки по установяване на граждани и служители на Община – Русе, както и управители на общински предприятия, чиито близки и роднини са се завърнали от райони /градове и държави/, представляващи потенциална опасност от зараза с COVID – 19.

Общинското ръководство на ПП ГЕРБ вярва, че заедно ще работим конструктивно в интерес на гражданите на Русе, в този труден за страната ни момент, изискващ повишена лична отговорност и разумно поведение.

С уважение: Общинското ръководство на ПП ГЕРБ"

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати