ГЕРБ се отказа от процедура по импийчмънт на Румен Радев

Политика
07.02.2020 | 14:41 ч.

Партия ГЕРБ няма да предприеме и няма да подкрепи процедура по отстраняване на президента Румен Радев независимо как Конституционният съд се произнесе по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава. Това реши днес Изпълнителната комисия на партията, предаде БНР.

На брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че мотивът за решението е политически.

„Ние като партия и като парламентарна група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по член 103, алинея 2-ра от Конституцията на Републиката, известна като „процедура по импийчмънт".

„Първо, ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции спрямо правомощията, които са уредени в Конституцията и законите. На второ място ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне, а най-важното е, че ние не искаме да допринасяме за разделението на обществото“, каза Томислав Дончев.

На въпрос на „Хоризонт“ дали решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е свързано с изявлението на президента Радев вчера, че ако има процедура по импийчмънт, най-много да се напълнят площадите с протестиращи, краткият отговор на Дончев беше: „НЕ!“.

 

Във вторник, 4 февруари, в обръщение към народа президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. По-късно премиерът Бойко Борисов реагира, като каза, че изказването на Радев е пряка намеса в независимостта на властите.

След това депутатът от ГЕРБ Георги Марков заяви, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, партия ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати