Германия официално влезе в рецесия

Свят
15.05.2020 | 13:38 ч.

Най-голямата икономика в Европа официално влезе в рецесия, след като отчете 2,2% спад на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на 2020 година в сравнение със същия период на 2019 година. Най-голямото свиване на растежа в Германия от над десетилетие насам идва като първи сигнал за удара на епидемията.

По-малко от две седмици на принудително затваряне на икономиката през март са довели до спад в потреблението и капиталовите инвестиции. Държавните разходи и секторът на строителството остават стабилни, показват данните, цитирани от Bloomberg.

Свиването на БВП с 2,2% през периода януари-март 2020 година идва след като данните за октомври-декември 2019 година бяха ревизирани до спад от 0,1% от по-рано отчетената стагнация. Това означава, че Германия официално е влязла в техническа рецесия след две поредни тримесечия на спад.

Междувременно икономиката на Еврозоната също регистрира спад от 3,8%, което от своя страна даде резултат в намаляване на заетостта за първи път от 2013 година. Останалите големи икономики в зоната също разочароваха с първите си данни след разразяването на епидемията. Франция, Италия и Испания потвърдиха свиване на БВП от около 5 на сто за първото тримесечие.

Анализаторите очакват резултатите за второто тримесечие да бъдат още по-драматични. Засега по-конкретните прогнози за Германия, както и за цялата Еврозона, са свързани с висока несигурност, като представянето на икономиките зависи от развитието на вируса и възстановяването им след епидемията.

Въпреки това Европейската комисия (ЕК) очаква най-значителния срив на германската икономика от Втората година насам с 6,5% надолу през настоящата година.

"Ситуацията ще се влоши още преди нещата да тръгнат към подобряване", предупреждава експертът от ING Карстен Брзески пред Reuters и добавя: "За да бъдем по-конкретни, може да кажем, че резултатите за следващите месеци ще бъдат по-лоши, въпреки че смятаме, че най-лошото е може би зад гърба ни.".

"Ако днешната дата е в резултат на само две седмици на затваряне, допълнителни още три седмици и частично бавно отваряне на икономиките след това няма да доведат до положителни данни за второто тримесечие", посочва Брзески, пише Нюз бг.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати