Германия забрани износа на средства за медицинска защита заради коронавируса

Свят
04.03.2020 | 15:36 ч.

Германия забрани износът на средства за медицинска защита, за да избегне недостига на маски, ръкавици и защитни костюми в момент, когато лекарите и властите се опитват да ограничат разпространението на силно заразния коронавирус, заявиха в сряда официални немски представители, цитирани от Ройтерс.

Решението е взето от сформираната преди време правителствената спешна група за борба с епидемията от коронавирус, като самата забрана за износ влиза в сила незабавно, заяви говорител на икономическото министерство на Германия.

Министерството на здравеопазването пък обяви, че забраната за износ се прилага за всички видове средства за медицинска защита, включително защитни дихателни маски, медицински ръкавици и защитни костюми. "Изключения са възможни само при строги условия", добави министерството, съобщава БНР.

Федералното правителство на Германия също така реши да закупи медицински средства за защита, за да осигури на болниците и лекарските кабинети в цялата страна необходимото оборудване.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви пред Бундестага, че епидемията от коронавирус се превърнала в глобална пандемия и добави, че разпространението все още не е достигнало своя връх. Той подчерта, че следващите няколко дни и седмици ще бъдат много предизвикателни за Германия.

"Едно е сигурно: все още не е достигната пиковата точка на разпространение на вируса", посочи Йенс Спан пред немските депутати.

Към днешна дата Германия отчита 240 случая на коронавируса Covid-19 след 196 във вторник, като поне за сега не се съобщава за починал от заразата пациент.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати