Германия забрани Waze за шофьорите, за пътниците - не

Свят
23.02.2020 | 13:24 ч.

Германският Бундесрат гласува изменения в Наредбата за движение по пътищата, с които използването на приложения за смартфон, разкриващи местоположението на камерите за контрол на скоростта, става наказуемо. Самото инсталиране на програми като Waze и Flitsmeister няма да бъде незаконно, но използването им ще бъде санкционирано по начина, по който и радар детекторите, съобщава Auto Bild.

Новите правила ще важат и за навигационните системи с предварително инсталиран списък с местоположението на 3 500-те стационарни камери за контрол на скоростта в Германия. Ако обаче функцията за предупреждение е деактивирана за постоянно, водачът няма да бъде наказван.

Тънките нюанси във формулировките на законовите изменения стават още по-сложни по отношение на останалите пътници в автомобила. Те могат да използват приложения като Waze, но нямат право да предупреждават водача за приближаване на камера.

Глобата за доказано използване на програми, които сигнализират за радари, е €75. Същата е санкцията за радар детектори. Полицията обаче няма да може да конфискува смартфони и навигационни системи с такъв софтуер, тъй като за разлика от радар детекторите основното им предназначение не е да предупреждават за камери.

 

 

 

 

гд

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати